Gry Hege (46) våknet fra koma – så kom beskjeden om at hun kom til å miste armer og ben

For ett år siden ble livet til Gry Hege Henriksen (46) endret over natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18. desember i fjor hadde Gry Hege Henriksen (46) foreldrene sine og en venninne på besøk. De spiste julemat, utvekslet gaver og hygget seg.

Men da det nærmet seg kveld følte ikke Gry Hege seg ikke bra.

– Jeg tok en dusj for å prøve å få varmen i meg, men det funka ikke. Så da la jeg meg bare for å sove.

Samboeren trodde at Gry Hege brygget på influensa, men da han kom inn på soverommet med et glass vann til henne, skjønte han umiddelbart at noe var alvorlig galt.

– Jeg hadde sett at leppene hennes var litt blålige tidligere på dagen, men nå var de skikkelig blå. Hun frøs og hadde problemer med å bevege på seg, forteller Alan Richard Truesdale (48).

Gry Hege sammen med ektemannen Alan og sønnen
Gry Hege sammen med ektemannen Alan og sønnen

Svevde mellom liv og død

Han ringte umiddelbart ambulansen, som skjønte at det hastet.

– Jeg husker at jeg tok på meg skoene i gangen, men husker ikke at jeg gikk inn i ambulansen.

Diagnosen hun fikk på Ullevål sykehus var livstruende. Gry Hege hadde blodforgiftning og streptokokkinfeksjon. Hun ble lagt i en kunstig koma i fire uker.

– Jeg så for meg en lang dag på sykehuset, men istedet fikk jeg beskjed om at hun var blitt satt i kunstig koma. Hun var koblet til flere maskiner fordi hun hadde multiorgansvikt og greide ikke puste på egen hånd. I flere uker var vi usikre på om hun ville overleve, forteller samboeren.

For Gry Hege (46) har det alltid vært viktig å kunne utrykke seg kreativt. Og selv med proteser lager hun vakre verk. Faximile: Gry Heges hobbysysler.
For Gry Hege (46) har det alltid vært viktig å kunne utrykke seg kreativt. Og selv med proteser lager hun vakre verk. Faximile: Gry Heges hobbysysler.

Først 16. januar våknet hun. Og da fikk hun beskjed om at de ikke ville klare å redde hendene og bena hennes. Vevet var gradvis blitt svart og hadde dødd.

– Jeg skjønte ingenting da jeg våknet. Jeg var ganske neddopet, men da jeg først skjønte hva som hadde skjedd tenkte jeg på hva slags liv dette ville bli, og alt jeg ikke ville kunne gjøre lenger, sier Gry Hege.

Håndtverk som hobby

Gjennom hele livet har lidenskapen til Gry Hege vært å skape ting med hendene. Og mest av alt elsket hun å strikke.

– Jeg har alltid brukt hendene mine til alt. På en måte var jeg ikke så bekymra for beina. Jeg har bestandig sagt at en dag uten å lage noe, er en bortkasta dag, forteller hun.

Hendene hennes ble amputert i slutten av januar, mens amputasjonen av føttene måtte gjøres i flere omganger.

I mars var hun ferdig med alle operasjonene. Nå stoppet beina hennes under knærne, og armene litt under albuen.

– Jeg lå på isolat i seks måneder på grunn av en bakterie som heter VRE, den er resistent mot antibiotika og sprer seg via kontaktsmitte. Først i månedsskiftet august-september kom jeg meg ut, og da kunne jeg endelig få prøve å male og lage keramikk. Da følte jeg endelig at jeg gikk fra å eksistere, til å leve.

Som om kneskålene skulle knuse

46-åringen måtte lære seg å gå helt på nytt igjen.

– Første gangen jeg prøvde beinprotesene kjentes det ut som om kneskålen skulle knuses og jeg fikk blemmer. Man må igjennom mye smerte for å greie seg, men det blir bedre og bedre. Trapper kan fremdeles være litt vanskelige, men jeg kommer meg rundt ganske greit, forteller hun.

Etter fire måneder på Ullevål sykehus, og en drøy måned på Aker sykehus ble Gry Hege overført til Sunnaas sykehus. Her hadde hun sin siste dag 24. oktober, og her fikk hun sine personlig armproteser.

KJEMPET: Gry Hege har delt kampen sin tilbake til livet sammen med sine Facebookfølgere. Faximile: Gry Heges Hobbysysler.
KJEMPET: Gry Hege har delt kampen sin tilbake til livet sammen med sine Facebookfølgere. Faximile: Gry Heges Hobbysysler.

– Det er sensorer som kjenner på når musklene jeg har i armstumper beveger seg, så åpner og lukker de seg slik som en vanlig hånd ville gjort. Man må bare lukke øynene og tenke at man har hender, men det vanskelige er å kontrollere de. Jeg har klemt flere brusbokser, og slet med å greie å spise chips. Men nå greier jeg det!

Fokuserer på det hun greier

Gry Hege har strikket siden hun var 10 år gammel, og har gjennom årene blitt en erfaren strikker og syerske. Men det som var enkle oppgaver før, ble nesten umulig når hun skulle prøve det med protesene.

– Jeg har prøvd å strikke og hekle mange ganger, men det går ikke. Å sy på symaskin går sånn passelig, men jeg kan ikke sette nåler – og alt tar sykt lang tid.

Se henne sy i videovinduet øverst i saken!

Håpet er at hun snart kan få noen nye proteser som kan gjøre det enklere å gjøre noe håndarbeid. Selv om livet har blitt snudd totalt på hodet greier Gry Hege å tenke positivt i de aller fleste stunder.

– Jeg har det ganske greit nå. Jeg klarer mye mer enn jeg klarte før, og fokuserer på hva jeg kan - istedet for hva jeg ikke kan. Jeg har aldri vært en tålmodig person, men har måtte lære meg å bli det. Så hjelper det at jeg er veldig sta. Men jeg har selvsagt tunge stunder der jeg blir veldig lei meg. Men man må bare stå på. Dessuten er det jo hodet som er mest i bruk.

24. desember er hennes siste dag som 50 prosent sykemeldt – så når det nye året begynner er hun klar for å være ingeniør på fulltid igjen. Og selv om hun har hatt sitt livs tøffeste år har hun fremdeles klart å lage noen av julegavene hun skal gi bort denne julen. Slik som hun har gjort i alle år.

Se Gry Hege sammen med samboeren og sønnen deres på God morgen Norge på julaften kl. 09.00