Disse kjendisene tok vi farvel med i 2017

Komiker-Norge i sjokk og en rockeverden i sorg. Disse gikk bort i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både norsk og internasjonalt kulturliv har i løpet av 2017 mistet flere personligheter mange hadde et forhold til.

Åsleik Engmarks plutselige død kom som en sjokk på et samlet Kultur-Norge. 51-åringen døde etter et illebefinnende på familiebesøk i Brüssel.

– Vi har mistet en stor komiker, scenepersonlighet og en kjær kollega, skrev Feelgood Scene etter at dødsfallet ble kjent.

Samfunnsdebattanter

Hele Norges Per Fugelli (73) gikk bort 13. september, etter lang tids sykdom. Legen og professoren i sosialmedisin var kjent for å være en ivrig samfunnsdebattant som engasjerte seg helt til det siste.

– Jeg hører at jeg er så enestående som skal dø og holder på med så mye, men pokker, folk gjør jo det! Det er bare ikke alle som syntes like mye som meg. Vi har 100.000 mennesker i Norges land som er alvorlig syke og på vei mot døden, men de er jo i live og de holder på med noe. De gjør det de er glad i og jeg gjør det jeg er glad i – tenke, skrive og påvirke samfunnet, sa Fugelli.

Valgekspert og professor Frank Aarebrot døde 9. september, 70 år gammel, bare fire dager etter at han ble hasteoperert for hjerteinfarkt. Aarebrot, som ble kåret til årets bergenser i 2014, ble hyllet av både venner, tidligere elever, samfunnsengasjerte borgere, politikere og journalister.

Disse tok vi farvel med i 2017 – se video øverst i saken

Nok en gang ble det et hardt år for rockens verden, med flere overraskende og tragiske dødsfall.

Tragisk rockeår

Rockestjernen Chris Cornell, kjent som frontfiguren i blant annet Soundgarden og Audioslave, gikk bort i mai, 52 år gammel.

I juli ble Linkin Park-vokalisten Chester Bennington funnet død i sitt hjem, 41 år gammel.

– Det er tragisk det som har skjedd. Linkin Park er et av de største bandene de siste 15 årene og hadde et stort publikum. De var tidlig ute med å blande metall og rap og samarbeidet med Jay Z. Det var et band som låt proffere og større enn det aller meste, sa Asbjørn Slettemark til TV 2 etter det overraskende dødsfallet.

I oktober ble rockelegenden Tom Petty (66) funnet bevisstløs hjemme hos seg selv. Kort tid etter kom bekreftelsen på hans bortgang.

– På vegne av familien er vi knust når vi kunngjør dødsfallet til vår far, ektemann, bror, leder og venn Tom Petty, heter det i en uttalelse fra familien.

Chuck Berry (90) og Malcom Young (64), sistnevnte fra AC/DC, gikk bort i løpet av 2017. We salute you.

Batman og James Bond

Flere kjente skuespillere gikk bort i løpet av året.

Svenske Michael Nyqvist døde etter lang tids sykdom. Han ble bare 56 år gammel. Bill Paxton gikk bort grunnet komplikasjoner etter en operasjon. Paxton ble 61 år gammel. Batman-skuespilleren Adam West døde, 88 år gammel, mens James Bond-skuespilleren Roger Moore ble 89 år. John Heard, som for de fleste er mest kjent for rollen sin som pappaen «Hjemme alene»-filmene, døde 72 år gammel.