– ET HELVETE: I to år har Liam Allan fryktet 12 år i fengsel, etter at en kvinne hevdet at han hadde voldtatt henne seks ganger. Forrige uke ble saken mot ham droppet.
– ET HELVETE: I to år har Liam Allan fryktet 12 år i fengsel, etter at en kvinne hevdet at han hadde voldtatt henne seks ganger. Forrige uke ble saken mot ham droppet. Foto: This Morning/ITV

Politiskandale i London:

Liam-saken skal granskes – frykter uskyldig dømte og at voldtektsmenn kan gå fri

To voldtektssaker har blitt droppet i retten på éi uke. Samme politimann ledet begge etterforskningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

The Guardian skriver at Scotland Yard varsler full gjennomgang av over hundre voldtekts-, barnemishandlings- og seksuelle overgrep-dommer.

Dette skjer i kjølvannet av Liam Allan-saken som har vakt enorm oppsikt i Storbritannia.

Torsdag forrige uke ble psykologistudenten renvasket for voldtektsanklager etter at det ble kjent at London-politiet hadde «glemt» å fremlegge over 40.000 tekst- og WhatsApp-meldinger som beviste hans uskyld.

22-åringen risikerte opp mot 12 år i fengsel.

Droppet overgrepssak

Også saken mot en overgrepssiktet brite ble denne uka droppet etter at det ble kjent at London-politiet heller ikke denne gangen hadde overlevert digitalt materiale som kunne frikjenne ham.

Det er ifølge The Telegraph Scotland Yard-etterforsker Mark Azariah (37) som har etterforsket både den nå frikjente mannen og Allans sak.

Azariah skal ifølge nettstedet ha hevdet at tekst- og WhatsApp-meldingene i Allan-saken var «for personlige» til å dele med påtalemyndighetene.

HARD MEDFART: Etterforsker Mark Azariah kalles «inkompetent» etter rettsskandalen. Foto: Scotland Yard
HARD MEDFART: Etterforsker Mark Azariah kalles «inkompetent» etter rettsskandalen. Foto: Scotland Yard

Meldingene, hvor kvinnen som anmeldte Allan innrømmet at samleiene var frivillige, ble først delt med dem da en ny aktor tok saken og krevde å få dem utlevert. Til tross for bruduljene i Storbritannia etter Allan-saken, er Azariah fortsatt i full jobb.

I The Times kaller jurist, forfatter og tidligere parlamentspolitiker Jerry Hayes (67) Azariahs etterforskning av Allan-saken for «ren inkompetanse».

Full gjennomgang av digitale bevis

London-politiet skal nå undersøke flere hundre saker som er blitt etterforsket av deres avdeling for barnemishandling- og seksuallovbrudd, for å forsikre seg om at alle digitale beviser er blitt grundig undersøkt, dokumentert og delt med riktige instanser.

– Som en forholdsregel blir alle nåværende saker som blir undersøkt av avdelingen for barnemishandling og seksuallovbrudd, hvor Metropolitan Police Service er i diskusjon med påtalemyndighetene, gjennomgått for å sikre at alt digitalt bevis er blitt undersøkt, dokumentert og delt med påtalemyndigheten for å oppfylle våre forpliktelser, sier London-politiet i en pressemelding.

Frykter justismord og voldtektsmenn på frifot

Daily Mail skriver at politiet frykter at flere justismord er begått, samtidig som de også frykter at dømte voldtektsmenn og overgripere kan bli satt fri hvis de for eksempel krever gjennomgang av bevisene som ble brukt mot dem.

Liam Allans advokat Simone Meerabux stiller seg bak Scotland Yards avgjørelse om å gjennomgå samtlige saker på nytt.

– Jeg synes at noen skal se tilbake på alle London-politiets saker og se på politiadvokaten som så på sakene – inkludert denne betjenten. Jeg synes virkelig ikke at påtalemyndighetene kan legge all skyld på én betjent. Jeg vet at politiadvokater ikke gjør jobben sin, sier hun.

Hun mener at London-politiet ikke skal få etterforske seg selv, og foreslår at en ekstern part tar seg av dette.

Vil gå til søksmål

Liam Allan planlegger nå å saksøke London-politiet og påtalemyndighetene for håndteringen av hans sak.

– Livet mitt har vært et helvete, fortalte han Daily Mail forrige uke.

– Herr Allan mistet to år av livet sitt på grunn av grov uaktsomhet, sier advokat Meerabux.