– vi fant mye

Tidligere UFO-sjef bryter stillheten om hemmelig prosjekt

I flere år undersøkte amerikanske myndigheter ulike UFO-observasjoner. Nå forteller sjefen for prosjektet om funnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har amerikanske myndigheter brukt millioner av dollar på å etterforske UFO-observasjoner.

Det til nå hemmelige UFO-prosjektet ble avslørt før helgen. Programmet har kostet rundt 22 millioner dollar i året, det vil si over 180 millioner norske kroner.

Nå forteller den tidligere sjefen for programmet, Luis Elizondo, at han mener det finnes bevis som gjør det umulig å utelukke at utenomjordiske fartøyer har besøkt jorden.

– Disse luftfartøyene, vi kaller dem luftfartøy, viser karakteristikker som for øyeblikket ikke finnes i USA, eller i noe annet land som vi kjenner til, sier han til CNN.

– Trosset aerodynamiske lover

Han forteller at man i programmet undersøkte ulike observasjoner for å finne ut om de kunne utgjøre en trussel for nasjonens sikkerhet.

– Vi fant mye, sier Elizondo i intervjuet.

Ifølge den tidligere sjefen ble det observert «fly» som tilsynelatende trosset aerodynamiske lover.

– Ting som ikke hadde noen åpenbare flyveegenskaper, ingen åpenbar form for fremdrift, og manøvrering på måter som inkluderer ekstrem manøverbarhet utover de sunne G-kreftene til et menneske eller noe biologisk, hevder han.

Etter avsløringen har det amerikanske forsvarsdepartementet frigitt en video som viser to jagerflypiloter som møter et objekt de ikke aner hva er.

– Jeg kan si deg at det ikke var fra denne verden. Jeg er ikke gal, jeg har ikke drukket. Etter 18 år som pilot har jeg sett omtrent alt man kan se i vårt rike, og dette var ingenting i nærheten av noe, sier en av pilotene til ABC News.

Sa opp i protest

Luis Elizondo er klar på at han ikke uttaler seg på vegne av amerikanske myndigheter. Han sa opp jobben i forsvarsdepartementet i oktober, blant annet i protest mot det han beskriver som overdrevent hemmelighold, ifølge New York Times.

Det hemmelige UFO-prosjektet «Advanced Aerospace Threat Identification Program» ble opprettet så sent som i 2007. Da den økonomiske støtten ble fjernet fem år senere, skal undersøkelsene ha fortsatt i samarbeid med marinen og CIA.

Det var den tidligere demokratiske senatoren Harry Reid som tok initiativet til UFO-programmet. Ifølge avisen gikk mesteparten av budsjettet til et firma som driver med forskning innen romfart. Bak selskapet står milliardæren Robert Bigelow, som er en venn av Reid.

Ikke uventet er flere kritiske til prosjektet.

Ikke første gang

Washington Post beskriver nyheten om det til nå hemmelige programmet som «en av de mest betydningsfulle avsløringene om myndighetenes forskning på flyvende objekter».

Dette er imidlertid ikke første gang at UFO-observasjoner blir etterforsket i USA. I 1947 satte det amerikanske luftforsvaret i gang undersøkelser av mer enn 12.000 påståtte observasjoner. Prosjektet ble offisielt avsluttet i 1969, og det ble konkludert med at de fleste observasjonene var stjerner, skyer, vanlige fly eller spionfly. Noen av sakene forble imidlertid uoppklarte, ifølge The New York Times.