reagerer på reportasjer om Arbeidsmarkedstiltak:

Solberg lover endringer: – Det er ikke godt nok

Statsminister Erna Solberg lover endringer for at flere skal komme seg ut i jobb etter å ha vært i arbeidsmarkedstiltak hos NAV.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har TV 2 publisert en rekke saker om hvordan det brukes milliarder på arbeidstiltak, uten at folk kommer i fast jobb.

Ifølge NAVs egne tall er bare én av fem i jobb et halvt år etter at tiltakene er slutt, og en større studie viser at arbeidsgivere velger bort CV-er der arbeidstrening er ført opp.

Statsminister Erna Solberg har fått med seg reportasjene.

– Det er ikke godt nok, sier hun til TV 2 tirsdag.

Lover endringer

Nå lover statsministeren endringer. Hun sier til TV 2 at det må stilles krav om at det er mulig å få seg jobb etter at man har vært på tiltak hos NAV.

– Da er det noen bedrifter som gjør en fantastisk innsats, ikke minst i integrering, som gir faste jobber etterpå, og så er det selvfølgelig noen som har utnyttet disse ordningene, sier hun.

Forsker Christer Hyggen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har sammen med kolleger fra 10 EU-land kartlagt hvordan arbeidstrening påvirker muligheten for å få en jobb for unge arbeidssøkere i fem bransjer.

Studien viser at arbeidsgivere velger bort CVer der arbeidstrening er ført opp.

– Når arbeidsgivere vurderer CVer i vårt eksperiment, så vurderer de systematisk tidligere deltakere på arbeidstrening som mindre egnet enn kandidater som har gått ledige i samme periode, uttalte forsker Hyggen til TV 2 forrige uke.

– Nødt til å jobbe med kvaliteten

Offisielt ligger arbeidsledigheten i Norge på 2,4 prosent, men ikke på tjue år har det vært flere på arbeidsmarkedstiltak enn i dag. Erna Solberg sier at hun er klar over at ikke alle arbeidsmarkedstiltakene fungerer godt nok.

– Vi er alltid nødt til å jobbe med kvaliteten på de tiltakene vi har, og sørge for at det er en jobbmulighet fremover, sier hun.

Statsministeren legger til at det ikke bare er aktiviteten i seg selv, men kvaliteten på det som gjøres som er viktig.

– Samarbeidet med vanlig arbeidsliv med mulighet for jobb fremover er kanskje det aller viktigste, sier hun.