Gikk du glipp av de beste 2017-filmene?

Disse filmene må du bare se

Dette var høydepunktene i filmverden i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange benytter kanskje romjulen til å se filmer man ikke rakk i løpet av året.

Filmanmelder i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad, og TV 2s Camilla Laache gir deg oversikten over hvilke filmer du bør få med deg før vi går inn i et nytt filmår.

– 2017 har vært et fantastisk filmår. Det har vært gode «blockbustere», gode dramafilmer og gode komedier, mener Hobbelstad.

Sjekk oversikten her:

«Thelma» (Norge)

Denne unike skrekkfilmen til Joachim Trier imponerte TV 2s anmelder i høst. Filmen havnet raskt på kinotoppen, og ble Triers beste åpningshelg.

Filmen handler om Thelma som nettopp har flyttet fra sin religiøse familie på Vestlandet for å studere i Oslo. Når hun tiltrekkes av en annen jente, begynner mystiske anfall å treffe henne.

– Mange av oss var begeistret for denne filmen, som kan måle seg med det beste på alle nivåer, sier Dagbladet-anmelder Hobbelstad.

«Thelma» er skikkelig uhyggelig og stemningsfull og bruker mange av skrekkfilmens effekter, beskriver hun.

– Dette er en unik skrekkfilm som handler om hva som skjer når drifter undertrykkes, og når tiltrekning ikke får leves ut. Man får en følelse av hva slags kraft som kan ligge i slik lidenskap, sier Hobbelstad.

«Thelma» var årets norske bidrag til Oscar for «Beste utenlandske film», men nådde ikke opp som nominert.

«Get Out» (USA)

For de som liker skrekk er det absolutt verdt å få med seg denne amerikanske godbiten.

– Dette er en vellykket skrekkfilm som går rett inn i samfunnsdebatten i USA, sier Hobbelstad.

Hovedpersonen er en svart ung mann med en hvit kjæreste. Paret blir invitert hjem til hennes foreldre, som snakker varmt om Obama og ønsker ham varmt velkommen. Etter hvert kommer det likevel en snikende følelse av at noe er alvorlig galt.

– Dette blir både en uhyggelig filmopplevelse og en satire over moralske kretser i USA som kanskje ikke er så liberale når det kommer til stykker, sier hun.

UHYGGELIG: «Get Out» er både humoristisk og svært uhyggelig. Foto: Stella
UHYGGELIG: «Get Out» er både humoristisk og svært uhyggelig. Foto: Stella

«La La Land» (USA)

Denne musikalfilmen fikk stor oppmerksomhet med stjerner som Emma Stone og Ryan Gosling i hovedrollene.

SJARMBOMBE:
SJARMBOMBE: "La La Land" med Emma Stone og Ryan Gosling i hovedrollene trekkes frem som ett av årets filmhøydepunkter. Foto: Dale Robinette / Lionsgate via AP

– «La La Land» må sies å være årets store sjarmbombe. Dette er en klassisk historie om to unge, vakre mennesker, begge strevende stjerner i Hollywood som drømmer om å slå gjennom, forteller Hobbelstad.

Karrieredrømmene går ikke så bra før de to møter hverandre og skaper et unikt bånd.

– Her blir filmmusikalen virkelig vekket til live igjen. Den er svært overbevisende og man kan lett hengi seg til fantasiene om kjærlighet og stjernedrømmer, sier hun.

«The Square» (Sverige)

Regissert av svenske Ruben Östlund vant «The Square» årets Guillpalme under filmfestivalen i Cannes.

– Dette er fantastisk satire om skandinavisk velvilje over kunstmiljøet, og over hvor klønete vi opptrer når vi mister kontroll over situasjonen, sier Hobbelstad.

Filmen dreier rundt en kurator og hans nye kunstinstallasjon, The Square, og merkelige situasjoner som oppstår rundt dette,

– Dette er på mange måter putekino, med mange scener hvor man kaver for å hente seg inn igjen når noe bærer galt av sted. Det er dypt gjenkjennelig, skandinavisk og veldig morsom. Og den sier noe observant om det å være menneske, mener hun.

«Elle» (Tyskland/Frankrike/Belgia)

Dette thrillerdramaet er beskrevet som både utfordrende og originalt av anmeldere. Filmen, med en fryktløs Isabelle Huppert i hovedrollen, har voldtekt og seksuell aggressivitet som et av temaene.

– Denne filmen får deg til å tenke nye tanker om hva det vil si å være et offer. Filmen fikk strålende anmeldelser etter premieren i våres og har fått fornyet aktualitet med høstens debatt om seksuell trakassering, sier Hobbelstad.

«Moonlight» (USA)

Skuespilleren Mahershala Ali (43) vant Oscar for sin rolle som narkolangeren i denne dramafilmen. Filmen skildrer oppveksten til en ung gutt i Florida. Handlingen spenner over tre perioder av hovedpersonen Chiron sitt liv.

– Det er et dypt rørende drama om utenforskap og forsøk på kontakt fra de barske utkantene av Florida, sier Hobbelstad.

Filmen fikk stor oppmerksomhet under årets Oscar-utdeling, da den vant pris for årets film. Prisen ble nemlig først delt ut feil, da oppleserne ropte ut «La La Land». Det ble flere minutter med full forvirring, men etter hvert ble det klart at den riktige vinneren var «Moonlight».

RØRENDE DRAMA: Mahershala Ali og Alex Hibbert i
RØRENDE DRAMA: Mahershala Ali og Alex Hibbert i "Moonlight." Foto: David Bornfriend / A24 via AP

«The Killing of a Sacred Deer» (USA)

Denne psykologiske thrilleren handler om en hjertekirurg, spilt av Colin Farrell, som utvikler et vennskap med en tenåringsgutt.

– Dette var et særegent og psykologisk dyptpløyende drama, og på mange måter egentlig en grøsser, som stiller spørsmålstegn ved hvem av familiemedlemmene dine du egentlig er mest glad i, når det kommer til stykket, sier Hobbelstad.

Filmen er regissert av greske Yorgos Lanthimos, som også hadde stor suksess med den surrealistiske filmen «The Lobster» i 2015. Nicole Kidman spiller rollen som hjertekirurgens kone.

KIDMAN: Nicole Kidman spiller i «The Killing of a Sacred Deer». Foto: Stella/Planet Photos
KIDMAN: Nicole Kidman spiller i «The Killing of a Sacred Deer». Foto: Stella/Planet Photos

«Dunkirk» (Storbritannia)

I sommer hadde denne britiske krigsfilmen premiere. Filmen er basert på den sanne historien om evakueringen av allierte styrker fra den lille, franske kystbyen Dunkerque i 1940.

– Britisk storslagent og vellykket krigsdrama om evakueringen av allierte styrker under andre verdenskrig, sier Hobbelstad om filmen.

I rollebesetningen er blant annet den tidligere boybandstjernen Harry Styles, kjent fra «One Direction».

KRIGSDRAMA: Harry Styles, Aneurin Barnard og Fionn Whitehead i
KRIGSDRAMA: Harry Styles, Aneurin Barnard og Fionn Whitehead i "Dunkirk." Foto: Warner Bros Pictures via AP

«Star Wars: The Last Jedi» (USA)

Det er ikke lenge siden den siste Star Wars-filmen hadde premiere. Filmanmelder Einar Aarvig trillet terningkast 5, og beskrev at filmen ga «frysninger, hjertebank og tårer i øynene».

TV 2s anmelder Camilla Laache er også begeistret for oppfølgeren.

– Dette er en film som ikke går seg vill i nostalgi, selv om den er full av det, mener hun.

– Den står helt på egne ben og ser framover mot nye eventyr i denne fabelaktige sagaen, som jeg gleder meg vilt til å følge videre, sier Laache.

«Blade Runner 2049» (USA)

I 1982 kom filmklassikeren «Blade Runner» med Harrison Ford i hovedrollen, som spådde Los Angeles anno 2019. I år kom oppfølgeren med Ryan Gosling, som spår en ny fremtid.

– Dette er en oppfølger som jeg ikke visste var etterlengtet, men som er en visuell nytelse, sier Laache.

– Det skal noe til å tørre å gå igang med fortsettelsen av sci-fi-klassikeren Blade Runner, men regissør Denis Villeneuve tok heldigvis sjansen og klarte å lande en film som snakker til både hjerne og hjerte, sier hun.