Hevder spionsiktede Frode (62) ble tatt på fersken i Moskva. Men da var hans russiske «medskyldige» allerede pågrepet

Berg ankom Moskva flere dager etter at hans angivelige spionkontakt var bak lås og slå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag formiddag ble det kjent at nordmannen Frode Berg (62) er pågrepet i Russland, og mistenkt for spionasje.

Advokat Brynjulf Risnes, som bistår Berg og familien hans i denne saken, mener at siktelsen mot Berg er en brikke i det politiske spillet mellom Norge og Russland.

Spionasje har en strafferamme på 10 til 20 år etter russisk lov. Berg blir beskyldt for å ha spionert for både norsk etterretning og amerikanske CIA.

– Domstolen har besluttet å holde Berg i varetekt til 5. februar, sier pressetalskvinne Jekaterina Krasnova ved Lefortovo-domstolen til nyhetsbyrået TASS.

Ifølge Krasnova er mannen siktet etter paragraf 276 som omhandler spionasje.

Tidligere i desember ble det kjent at Berg var pågrepet i Moskva, men det var ukjent hva han var mistenkt for av russiske myndigheter.

– Tatt på fersken

Han ble pågrepet av sikkerhetstjenesten FSB 5. desember, og varetektsfengslet dagen etter. Det er første gang i nyere tid at en nordmann blir arrestert i Russland for spionasje. Saken fremstår foreløpig som en gåte.

Ifølge nyhetsbyrået Rosbalt skal Berg ha blitt tatt på fersken mens han mottok hemmelige dokumenter i Moskva av den russiske statsborgeren Aleksej Zjitnjuk, som er anklaget for spionasje for CIA og siktet for forræderi.

Berg omtales som en representant for Røde Kors, som skal ha hjulpet flyktninger fra Ukraina på grensen mellom Russland og Norge. NTB har vært i kontakt med Røde Kors, som foreløpig ikke vil kommentere saken.

Ifølge nyhetsbyrået TASS ble Berg pågrepet av FSB i Moskva da han mottok dokumenter som inneholdt hemmelig informasjon om den russiske marinen.

Vedomosti hevder at Berg først og fremst var interessert i opplysninger om Nordflåten, og avisens politikilde sier at Zjitnjuk (24) jobbet som politibetjent. Avisen sammenligner spionanklagene mot Berg med FSBs kidnapping av agenten Eston Kohver i 2014, og hevder at man ikke har hatt en spionsak av samme kaliber siden 2000.

Også TV-kanalen Vesti hevder at 62-åringen mottok hemmelige opplysninger fra Zjitnjuk, og viser til nyhetsbyrået Interfax. En rekke russiske medier hevder altså at de to samarbeidet, og at Berg ble tatt på fersk gjerning.

Men av Interfax-meldingen 12. desember fremgår det at russeren Aleksej Zjitnjuk ble pågrepet allerede 30. november og varetektsfengslet for to måneder. Det samme meldte engelskspråklige The Moscow Times, som viste til nyhetsbyrået RIA Novostis opplysninger om at russeren var mistenkt for å gi CIA hemmelig informasjon om den russiske flåten.

Nordmannen var imidlertid ikke i Russland da pågripelsen av Zjitnjuk fant sted. Berg ankom flere dager etter at hans angivelige spionkontakt var bak lås og slå.

For ifølge TV 2s opplysninger ankom Berg Moskva ikke før 3. desember, med fly fra Oslo lufthavn.

Halvannet døgn senere, og like før han ble pågrepet av FSB, postet Berg et bilde fra julemarkedet på Den røde plass på sin offentlige facebookside: «Christmas time in Moscow!»

Hvordan 62-åringen angivelig kan ha blitt tatt på fersk gjerning i å motta hemmelige dokumenter fra Zjitnjuk, som var i FSBs varetekt, står foreløpig ubesvart.

Frode Berg har jobbet som grenseinspektør for Grensekommissariatet i Kirkenes i 25 år. Han gikk av med pensjon tidlig i 2014, men var imidlertid tilknyttet Grensekommissariatet på timebasis som del av en norsk-russisk grensekommisjon frem til sommeren 2016.