Pinnekjøtt med Wenches beste rotmos

Pinnekjøtt blir stadig mer populært som julemat. De som ikke spiser det på julaften, spiser det gjerne i romjula. Følger du Wenches oppskrift, kan du ah hvem som helst på middag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Velg mellom røkt eller urøkt pinnekjøtt i butikken. Mange har meninger om dette, men begge deler blir godt. Beregn 350-450 gram pinnekjøtt per person.De fleste kjøper pinnekjøtt ferdig oppdelt.

Kjøper du hel side, del pinnekjøtt-ribba langsetter mellom hvert ribbein. Til denne jobben trenger du en god kniv og en sag.

Utvanning dagen før

Legg kjøttet til utvanning i kaldt vann 8-12 timer, avhengig av hvor salt pinnekjøttet er, les på pakken.

De fleste foretrekker å dampe pinnekjøttet over en rist eller på bjørkepinner (uten bark). Pinner til å dampe pinnekjøttet kan også kjøpes på butikken. For litt ekstra smak, kan en liten kvist einer legges i gryten sammen med pinnene.

Pinnekjøtt kan også dampes på en seng av kokefaste poteter.

Damping

Legg pinnekjøttet over bjørkekepinnene eller trepinnene/treristen som legges i bunnen av en kasserolle, en fiskekjele med rist fungerer også bra. Vannet skal stå i høyde med underlaget - det vil si rett under pinnekjøtt. Legg på lokk og la kjøttet dampe i ca 3 timer til det løsner fra benet. Trekketiden er avhengig av om pinnekjøttet kommer fra lam eller sau. Pass på at det ikke koker tørt, etterfyll vann om nødvendig.

Grilling

Pinnekjøttet kan legges under grillen en kort stund før servering, slik at det blir knasende sprøtt. Pass på, for det går raskt! Ikke grill i ovnen, bruk sterk overvare.

Server pinnekjøttet med stappe av rotgrønnsaker og gode poteter, for eksempel mandelpoteter, Ringeriks-poteter, Gulløye eller Kers pink.

Kokesjyen brukes som saus.

Noen velger å servere vossakorv eller en grov annen grov smakfull pølse ved siden av pinnekjøttet. Del pølsen opp i serveringsbiter og damp sammen med pinnekjøttet de siste 15 min.

Wenches beste rotmos

1 stor kålrot

2-3 skiver sellerirot

ev 1-2 gulrøtter

vann, salt

muskat

2-3 ss smør eller ca 2 dl fløte

fett/kraft fra pinnekjøttet

Skrell grønnsakene og del i biter. Kok godt møre i lettsaltet vann, hell av kokevannet. Mos de kokte grønnsakene, bruk en ”stapper” eller en stavmikser. Rør inn smør eller fløte og smak til med kraft fra pinnekjøttet, salt, pepper og litt revet muskatnøtt.

Velbekomme - og god jul!