Fornebu  20160603.
Idrettsforbundet avholder ledermøte. Idrettspresident Tom Tvedt mener organisasjonen må evne å komme videre.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fornebu 20160603. Idrettsforbundet avholder ledermøte. Idrettspresident Tom Tvedt mener organisasjonen må evne å komme videre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Tvedt stilt til veggs: – Står bak First House-bruken

Men idrettspresidenten kunne ikke svare på hvor mange e-poster han har fått hjelp til å skrive.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tredje innsynsrunden i Norges idrettsforbunds (NIF) regninger nådde et foreløpig klimaks da idrettspresident Tom Tvedt møtte pressen for å svare på spørsmål om bruken av First House.

Først og fremst angående bruken av rådgivingsbyrået i utarbeidelsen av den såkalte «Tvedt-rapporten», en rapport i 2013 om norsk toppidretts status, men også bruken av byrået i andre sammenhenger.

En etter hvert utilpass idrettspresident kunne blant annet ikke svare på hvor stor bruken har vært i svar på e-poster til ulike mediehus - som det har kommet frem at NIF har brukt mange tusen kroner på.

Går god for First House-bruken

Totalt har First House fakturert NIF mellom en og to millioner kroner for arbeidet med rapporten.

– First Houses rolle i Tvedt-rapporten virker å være litt større enn vi har hatt inntrykk av...

– Jeg vet at dette var et ordentlig stykke arbeid. Dette var etter et London-OL i 2012 der resultatene ikke var i takt med det man hadde forventet. Da valgte idrettsstyret å sette ned et utvalg for å se på hva vi må forbedre, forvente og utvikle for å levere godt frem til 2022. Vi kunne ikke belaste vår administrasjon, og vi valgte derfor å kjøpe inn denne tjenesten. Vi har brukt First House til fasilitering, til sekretær, sammenstilling. Det er en stor rapport, svarte Tvedt.

– Men dette er jo et idrettspolitisk dokument. Er det ikke betenkelig at et rådgivningsbyrå har en så sentral plass i et sånt arbeid?

– Vi har valgt å søke råd og ekspertise. Vi hadde en samarbeidsavtale med de, og noen av de som jobber der har også jobber her i NIF før. Da valgte vi å gjøre det på den måten.

– Men synes du det er greit?

– Det jeg synes er greit er at hele den rapportens oppbygging og innhold er noe jeg står for. Og den måten vi valgte å gjøre det på på det tidspunktet, det står jeg bak.

Tvedt ledet utvalget med rapporten på den tiden

– Det kan jeg ikke svare på

Spørrerunden dreide seg så over til måten Tvedt, samt flere i NIF, har brukt First House til hjelp med skriving av kronikker, mediehåndtering, og, mest påfallende, til å svare på e-poster til media, blant andre VG.

– Med en timepris på 2000-3000 kroner, er det da en god bruk av idrettens penger å bruke de på skriving av e-post? spurte VG.

– Jeg har fått et råd i 2012 og 2013. Vi gjør ikke det i dag. Jeg har valgt å bruke det. Det er det det koster, var responsen fra Tvedt.

– Hvor mange mailer har du fått råd til å skrive? spurte Dagbladet.

– Dette var i 2013...Det kan jeg ikke svare på.

– Husker du om det var mange?

– Det kan jeg ikke svare på. Men det er ikke mange.

– Er det mer enn én? lurte TV 2 på.

– Det kan jeg ikke svare på, forklarte han, og la til:

– Jeg har valgt å svare dere skriftlig fordi ting blir tatt ut av sammenheng. Men det som jeg leverer på nå, står jeg 100 prosent for.