Haakon Bratland ble bare 21 år gammel. Foto: Privat
Haakon Bratland ble bare 21 år gammel. Foto: Privat

Haakon (21) døde etter å prøvd MDMA for første gang

Nå advarer moren, og ber alle foreldre snakke med barna om det livsfarlige partydopet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå nærmer julen seg og for de fleste er denne tiden fylt med forventninger, stress og glede. Slik var det for oss, helt til vi fikk den forferdelige telefonen, begynner Mona Bratland sitt Facebook-innlegg denne uken.

Hun forteller om 29. september i år da Utenriksdepartementet ringte. Beskjeden de kom med forandret familiens liv.

Sønnen Haakon, som var på ferie i England, lå på sykehuset i Essex og tilstanden var alvorlig.

– Jeg kjente det siste hjerteslaget

Hun kastet seg på flyet. Da hun kom frem fikk hun se sønnen liggende i koma med pustehjelp.

– Slik lå han da jeg kom fram til ham på fredags kvelden, og slik lå han til han døde ett døgn senere. Jeg fikk ligge ved siden av ham, han lå på armen min og jeg hadde min hånd på hjertet hans, jeg kjente det siste slaget, det kom ikke flere.

Hun beskriver opplevelsen som brutal og grusom, og sorgen som altoppslukende og ødeleggende. Hun har valgt å dele for å advare andre.

Haakon hadde nemlig tatt dopet MDMA som er et sentralstimulerende middel og virkestoffet man finner i ecstasy. Moren forteller at sønnen ikke var kjent med konsekvensene av stoffet før han prøvde og utfallet ble fatalt.

– Han hadde tatt en fryktelig avgjørelse i et ubetenksomt øyeblikk som dessverre fikk slike konsekvenser at han døde og satte resten av familie og venner i en sjokktilstand. Dette stoffet er dessverre på stor innmarsj i ungdommenes liv og det blir ofte forherliget og mer og mer vanlig som festdop. Det er livsfarlig, og det finnes ingen motgift, skriver Bratland.

Dette har partydop gjort med Jordys (20) kropp

Økning i Norge

Senioforsker ved Folkehelseinstituttet, Anne Line Bretteville-Jensen, sier til TV 2 at såkalt partydop som MDMA fortsatt er et relativt sjeldent fenomen i Norge, men spørreundersøkelser tyder på en svak økning i bruken.

– Dette er det selvfølgelig vanskelig å få sikre tall på fordi det er ulovlig, men vi har spørreundersøkelser og vi har vært ute på byen i Oslo og fått spyttprøver som viser hva folk har tatt. Da er det en del som rapporterer om bruk av MDMA, sier hun.

I en studie av utelivet i Oslo fra 2014 svarer elleve prosent at de har brukt MDMA eller ecstasy tidligere, mens én til to prosent nylig hadde brukt tilsvarende stoffer. En studie fra 2017 er under arbeid, men tallene fra denne er ikke klare ennå.

– I utelivsstudien er vel snittalderen 27 år, men der står vi jo utenfor nattklubber som ofte har 21 års aldersgrense. Det er også ungdom fra 18 år og oppover og sikkert en og annen 16-17-åring, men det er ikke så hyppig blant de aller yngste. Det er mest i begynnelsen av 20-årene, sier hun.

Uerfarne brukere

En rapport fra EUs narkotikaovervåkingsbyrå fra 2016 viser at der MDMA-bruk tidligere har vært knyttet til spesielle nisjeklubber og -fester, er det nå vanligere at yngre personer bruker rusmiddelet på tradisjonelle barer og hjemmefester.

Rusmiddelet har de siste årene blitt populært hos yngre generasjoner som ikke nødvendigvis har erfaring med rusmidler, og dermed ikke har forståelse for risikoen som følger med bruken.

Rapporten viser også at der sykehusinnleggelser knyttet til rusmidler i Oslo i hovedsak er knyttet til heroin og amfetamin, er MDMA et av rusmidlene som fører til flest sykehusinnleggelser i London.

– Dette kan skje med ditt barn

Mona Bratland har én tydelig beskjed til alle foreldre:

– Dette kan skje med ditt barn, eller ditt barn…det skjedde med vårt barn! Snakk med dem, vis at du bryr deg, gi masse kjærlighet. Spør barnet ditt «har du tatt eller kommer du til å ta?». Sinne hjelper ikke, oppriktighet gjør!

Sønnen ville fylt 22 år fjerde juledag. Årets jul kommer til å forbigå i det stille for familien. Moren forteller at feiringen og gleden uteblir, men hun skal prøve å holde løftet hun ga sønnen ved sykesengen:

– Jeg lovet Haakon på slutten av vi som familie skulle klare dette…sammen… for sammen er vi sterke!

Fakta om MDMA:

  • Et syntetisk narkotikum som utløser en 3-5 timers lang eufori (gledesfølelse).
  • Er virkestoffet i ecstasy-tabletter, men finnes også som krystaller og løs form.
  • Dukket først opp i Norge første halvdel av 90-tallet. MDMA-bruk gir økt puls og blodtrykk, som varmer opp kroppen.
  • Det kan i verste fall føre til organsvikt.
  • Utprøves i noen land i behandling av pasienter med angst eller posttraumatiske stresslidelser.

Kilde: Folkehelseinstituttet / Rustelefonen