OPPGRADERER RAKETTFORSVARET: Det nye oppgraderte radarsystemet skal gi Japans rakettforsvar enda ett nivå. Her demonstrerer det japanske forsvaret PAC-3-missler på U.S. Yokota Air Base i august.
OPPGRADERER RAKETTFORSVARET: Det nye oppgraderte radarsystemet skal gi Japans rakettforsvar enda ett nivå. Her demonstrerer det japanske forsvaret PAC-3-missler på U.S. Yokota Air Base i august. Foto: Eugene Hoshiko / SCANPIX

ruster opp mot nord-korea:

Hele Japan skal dekkes med kraftige radarer

Den japanske regjeringen har gitt grønt lys til innføringen av enda et rakettforsvarssystem for å møte trusselen fra Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Planene går ut på å etablere to baser for en landbasert variant av det amerikanske Aegis-systemet.

Hele Japan skal dekkes med kraftige radarer. Utbyggingen vil gi Japan rakettforsvar på enda ett nivå, og kommer i tillegg til SM-3-raketter utplassert på marinefartøy og avanserte Patriot-raketter.

Regimet til Nord-Koreas leder Kim Jong-un har hittil i år skutt to raketter over Japan, og har truet med «å senke landet i havet». En interkontinental rakett som ble skutt ut i november, landet i sjøen i Japans økonomiske sone.

– Nord-Koreas atom- og rakettprogram er trappet opp til et nytt trusselnivå som er mer alvorlig og overhengende for vår nasjonale sikkerhet, sier den japanske regjeringen i en uttalelse.

På en pressekonferanse tok statsminister Shinzo Abe til orde for press og sanksjoner mot det isolerte regimet, og ba Kina om å samarbeide for å løse problemet.

Japanske myndigheter sier det vil ta flere år før Aegis Ashore-systemet er operativt i Japan. Kontrakten er ennå ikke undertegnet med USA og etableringen av to baser vil koste 200 milliarder yen, tilsvarende omkring 15 milliarder kroner.

(©NTB)