
Det billigste juleølet får terningkast seks
Juleøl i butikk smaker alt fra brent gummistrikk og kålrabi, til knekk og karamell, mener TV 2 Hjelper deg sitt testpanel.
Desember er en av månedene vi drikker aller mest øl.
Spesielt i helgen før jul og i romjula går det store mengder juleøl.
Det tradisjonelle, klassiske juleølet er kraftig, mørkt og alkoholsterkt – for å matche den fete julematen.
Men sterkøl må kjøpes på Vinmonopolet, og derfor har de fleste bryggeriene også laget juleøl med alkoholprosent på 4,7 prosent.
For det er i dagligvarebutikken det aller meste av juleølet blir solgt.
Men kan butikkøl være kraftig og fyldig nok til å hamle opp med fet julemat? TV 2 Hjelper deg har testet ti av det vanligste juleølet for å finne det butikkølet som passer best til ribba og pinnekjøttet.
Hva er juleøl?
Tradisjonelt norsk juleøl er et tysk bokkøl som er en mørkere utgave av bayerølet, ifølge bryggmester Kjetil Johansen på Grünerløkka bryggeri.

Og selv om det nye mangfoldet av mikrobryggerier har gitt oss et enormt utvalg av juleøl, med alt fra lyst hveteøl til surøl, sverger mange av oss til et klassisk juleøl som er litt mørkere og søtere enn pilsen.
– Som med kaffebønner kan man også riste maltet, og få både mørke, brente typer som gir smak av kaffe og sjokolade. I juleøl er det gjerne også brukt karamellmalt som gir smaker av knekk, og du får også en mørkere farge på ølet, forklarer Kjetil.
Juleøl skal også ha mye sødme for å harmonere med det salte i julematen.
Slik testet vi
Testpanelet besto av Linda Merete Skogholt, daglig leder på ølbaren Brus, og Kim Daniel Bergersen fra Ølakademiet.
De fikk servert ett og ett øl for å smake og lukte seg frem til et terningkast for hvert øl.

Så fikk de alle servert all ølen samtidig, så resultatene kunne etterprøves. Det ble servert ribbe og pinnekjøtt med tilbehør, for at våre ølhunder kunne smake seg frem til ølet som passet best til julematen.
I testen var det også en joker, et alkoholfritt juleøl fra Aas. Den falt imidlertid helt på bunns i testen, sammen med julebrygget fra Hansa – som panelet syntes var alt for søtt.
Stort spenn
Ekspertene ble selv overrasket over spennet i terningkastene, som trillet fra to til seks. Mye av ølet havnet midt på treet, men det billigste ølet fra Grans gikk helt til topps med en svak sekser.

– Rett og slett et veldig godt øl, med smaker som karamell og kakao. Mens noen av ølene ble alt for søte eller manglet futt, er dette helt perfekt, sier Linda Skogholt, og Kim Daniel er enig i seieren.
Det sto nedfelt i Gulatingsloven at man skulle brygge øl til julefeiringen, så hvis vi vil ta vare på kulturminnene våre er faktisk juleøl en viktig del av juletiden, forteller øl-ekspertene.
Og sverger du til alkoholfritt, oppfordres du til å velge et øl som ikke nødvendigvis er et juleøl, uten alkohol og droppe brusen. Den har ingenting i nærheten av julematen å gjøre, slår ekspertene fast.
Her ser du hele testresultatet:









