Vi har testet juleøl fra Borg, CB, Nøgne Ø, Hansa, Ringnes, Frydenlund, Dahls, Grans, Mack og Aas uten.
Vi har testet juleøl fra Borg, CB, Nøgne Ø, Hansa, Ringnes, Frydenlund, Dahls, Grans, Mack og Aas uten. Foto: Chris-Erik Kristoffersen

Det billigste juleølet får terningkast seks

Juleøl i butikk smaker alt fra brent gummistrikk og kålrabi, til knekk og karamell, mener TV 2 Hjelper deg sitt testpanel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desember er en av månedene vi drikker aller mest øl.

Spesielt i helgen før jul og i romjula går det store mengder juleøl.

Det tradisjonelle, klassiske juleølet er kraftig, mørkt og alkoholsterkt – for å matche den fete julematen.

Men sterkøl må kjøpes på Vinmonopolet, og derfor har de fleste bryggeriene også laget juleøl med alkoholprosent på 4,7 prosent.

For det er i dagligvarebutikken det aller meste av juleølet blir solgt.

Men kan butikkøl være kraftig og fyldig nok til å hamle opp med fet julemat? TV 2 Hjelper deg har testet ti av det vanligste juleølet for å finne det butikkølet som passer best til ribba og pinnekjøttet.

Hva er juleøl?

Tradisjonelt norsk juleøl er et tysk bokkøl som er en mørkere utgave av bayerølet, ifølge bryggmester Kjetil Johansen på Grünerløkka bryggeri.

Bryggerimester Kjetil Johansen fra Grunerløkka Brygghus har en leken tilnærming til ølbrygging
Bryggerimester Kjetil Johansen fra Grunerløkka Brygghus har en leken tilnærming til ølbrygging

Og selv om det nye mangfoldet av mikrobryggerier har gitt oss et enormt utvalg av juleøl, med alt fra lyst hveteøl til surøl, sverger mange av oss til et klassisk juleøl som er litt mørkere og søtere enn pilsen.

– Som med kaffebønner kan man også riste maltet, og få både mørke, brente typer som gir smak av kaffe og sjokolade. I juleøl er det gjerne også brukt karamellmalt som gir smaker av knekk, og du får også en mørkere farge på ølet, forklarer Kjetil.

Juleøl skal også ha mye sødme for å harmonere med det salte i julematen.

Slik testet vi

Testpanelet besto av Linda Merete Skogholt, daglig leder på ølbaren Brus, og Kim Daniel Bergersen fra Ølakademiet.

De fikk servert ett og ett øl for å smake og lukte seg frem til et terningkast for hvert øl.

Linda Merete Skogholt fra ølbaren
Linda Merete Skogholt fra ølbaren "Brus" elsker jula, og siden hun ikke spiser kjøtt men fisk, foreslår hun en tørrhumlet saison til juletorsken.

Så fikk de alle servert all ølen samtidig, så resultatene kunne etterprøves. Det ble servert ribbe og pinnekjøtt med tilbehør, for at våre ølhunder kunne smake seg frem til ølet som passet best til julematen.

I testen var det også en joker, et alkoholfritt juleøl fra Aas. Den falt imidlertid helt på bunns i testen, sammen med julebrygget fra Hansa – som panelet syntes var alt for søtt.

Stort spenn

Ekspertene ble selv overrasket over spennet i terningkastene, som trillet fra to til seks. Mye av ølet havnet midt på treet, men det billigste ølet fra Grans gikk helt til topps med en svak sekser.

Kim Daniel Bergersen fra Ølakademiet og Hopyard på Vulkan, koser seg gjerne med en mørk, kraftig øl til julegodteriet.
Kim Daniel Bergersen fra Ølakademiet og Hopyard på Vulkan, koser seg gjerne med en mørk, kraftig øl til julegodteriet.

– Rett og slett et veldig godt øl, med smaker som karamell og kakao. Mens noen av ølene ble alt for søte eller manglet futt, er dette helt perfekt, sier Linda Skogholt, og Kim Daniel er enig i seieren.

Det sto nedfelt i Gulatingsloven at man skulle brygge øl til julefeiringen, så hvis vi vil ta vare på kulturminnene våre er faktisk juleøl en viktig del av juletiden, forteller øl-ekspertene.

Og sverger du til alkoholfritt, oppfordres du til å velge et øl som ikke nødvendigvis er et juleøl, uten alkohol og droppe brusen. Den har ingenting i nærheten av julematen å gjøre, slår ekspertene fast.

Her ser du hele testresultatet:

Hansa julebrygg: Alt for søtt, mangler balanse og har en skarp avslutning. Dette falt ikke i smak hos juryen i vår test.
Hansa julebrygg: Alt for søtt, mangler balanse og har en skarp avslutning. Dette falt ikke i smak hos juryen i vår test. Foto: Hege Høpfner
Aas uten juleøl: Lukter som nybrygget øl, men litt rar smak. Nesten smak av kokte grønnsaker og grønn humle. Har mye sødme. Testens eneste alkoholfrie øl, og juryen var ikke opplyst om dette på forhånd av smakingen.
Aas uten juleøl: Lukter som nybrygget øl, men litt rar smak. Nesten smak av kokte grønnsaker og grønn humle. Har mye sødme. Testens eneste alkoholfrie øl, og juryen var ikke opplyst om dette på forhånd av smakingen. Foto: Hege Høpfner
Borg juleøl: Et røkt preg over seg, nesten litt svidd gummistrikk mener panelet. Litt ubehagelig bitterhet og noe smak av kålrabi. Men ikke udrikkelig.
Borg juleøl: Et røkt preg over seg, nesten litt svidd gummistrikk mener panelet. Litt ubehagelig bitterhet og noe smak av kålrabi. Men ikke udrikkelig. Foto: Hege Høpfner
Dahls julebrygg: Balansert og lett, lite sødme, lett bitterhet men litt kjedelig og enkel.
Dahls julebrygg: Balansert og lett, lite sødme, lett bitterhet men litt kjedelig og enkel. Foto: Hege Høpfner
Ringnes juleøl: Brunrød, lett maltkropp. Lett karamell og knekk, men litt tynn - savner kompleksitet.
Ringnes juleøl: Brunrød, lett maltkropp. Lett karamell og knekk, men litt tynn - savner kompleksitet. Foto: Hege Høpfner
CB Juleøl: Fin balanse, farge og skum. Deilig smak av knekk og karamell, lett bitter avslutning. Et øl man kan drikke mange av, mener panelet.
CB Juleøl: Fin balanse, farge og skum. Deilig smak av knekk og karamell, lett bitter avslutning. Et øl man kan drikke mange av, mener panelet. Foto: Hege Høpfner
Mack juleøl: Fin farge og skum, og fin sødme. Smaker av malt, knekk og karamell, fin bitterhet og sødme. Litt anonym på nesen.
Mack juleøl: Fin farge og skum, og fin sødme. Smaker av malt, knekk og karamell, fin bitterhet og sødme. Litt anonym på nesen. Foto: Hege Høpfner
Frydenlund Juleøl
Frydenlund Juleøl Foto: Hege Høpfner
Grans Juleøl: Beste juleølet til pinnekjøttet! Balansert, fin, bitter avslutning. Smaker av karamell og kakao, en kompleks og fin øl.
Grans Juleøl: Beste juleølet til pinnekjøttet! Balansert, fin, bitter avslutning. Smaker av karamell og kakao, en kompleks og fin øl. Foto: Hege Høpfner
Nøgne Ø Julekveld: Spennende smaker av anis og lakris, fin maltprofil og fylde. Lover mye på nesa men følger ikke helt opp på smak, og savner noe friskhet.
Nøgne Ø Julekveld: Spennende smaker av anis og lakris, fin maltprofil og fylde. Lover mye på nesa men følger ikke helt opp på smak, og savner noe friskhet. Foto: Hege Høpfner