Peter Madsen er siktet for drap på journalisten Kim Wall. Julen tilbringer han i fengsel, mens saken mot ham etterforskes videre.
Peter Madsen er siktet for drap på journalisten Kim Wall. Julen tilbringer han i fengsel, mens saken mot ham etterforskes videre. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Denmark

Slik blir Ubåt-Madsens jul bak lås og slå

Den drapssiktede oppfinneren har valgt å frivillig sitte i isolasjon i fengselet gjennom julen

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske oppfinneren Peter Madsen, som er siktet for drapet på den svenske journalisten Kim Wall, må tilbringe julen bak lås og slå i Vestre fengsel i København.

Ifølge Ekstra Bladet sitter han frivillig isolert fra de andre fangene i fengselet, og det blir heller ikke de store endringene i den nært forestående høytiden.

– Fangene vil se at middagen er en anelse bedre enn den ellers er. Typisk and og poteter. Men det er også det, sier Erik Larsen, som er tillitsvalgt i Københavns fengsler, til den danske avisen.

Begrensninger av typen pakker

Maten spiser de også alene på cellene, og ikke sammen med andre. På kvelden vil fangene få mulighet til å besøke hverandre på cellene i inntil halvannen time, men kun tre fanger på hver celle.

Det er også begrensninger i hva slags gaver de innsatte kan få. Dette begrenser seg til gaver det er lett å sjekke for ulovlig innhold, som klær. Larsen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om Madsens hverdag spesielt.

Madsen har selv uttalt i en bok om seg selv, ført til pennen av Thomas Djursing, at han ikke har noe spesielt forhold til julehøytiden.

«Min mor var dypt religiøs, og jeg er ikke religiøs. Vi er helt uenige med grunnleggende ting og har aldri virkelig feiret noe, eller jul. Hun visste ingenting. Jeg kunne like godt spørre katten», sier Madsen i boken.

Nekter for drap – innrømmer likskjending

Kim Wall døde om bord i Madsens ubåt, UC3 Nautilus, 10. august i år. Dagen etter ble Madsen pågrepet, siktet for drapet på Wall. Han har skiftet forklaring flere ganger, etter først å ha sagt at journalisten gikk i land.

Deretter sa han at hun døde etter å ha fått en tung luke i hodet, og at han kastet liket over bord. Etter at deler av Walls kropp ble funnet i havet, har han forklart at han stykket opp kroppen i biter og begravet henne til sjøs.

Han har hele tiden nektet for å ha drept Wall, og hevder at dødsfallet var en ulykke. Madsen har godtatt å sitte i videre varetekt mens saken etterforskes siden oktober. Han ble fengslet første gang 11. august.