Bruker droner for å overvåke strømnettet

SUNNDALSØRA (TV 2): Montørene i Statnett bytter nå ut klatreferdighetene med avanserte droner for å overvåke og finne feil på høyspentlinjene ved hjelp av kunstig intelligens.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Montørjobben har fått en ny dimensjon, sier de to dronepilotene Thomas Negård og Per Ivar Romfo hos Statnett på Sunndalsøra.

Mindre klatring

Med godt trente fingre og et våkent blikk manøvrerer de to dronene kloss inntil høyspentmastene ved Viklandet ved Sunndalsøra.

– Gevinsten i det vi gjør med de små dronene er først og fremst innenfor helse, miljø og sikkerhet (HMS). Vi sparer klatring og det er færre klatreturer opp i disse mastene, sier kommunikasjonssjef Henrik Glette i Statnett.

Dronene som brukes er smarte og avdekker automatisk feil på komponentene på en høyspentlinje ved hjelp av kunstig intelligens.

– Det er mulig gjennom å trene algoritmene på den type feil du leter etter og finner, og så klarer algoritmene etterhvert å lære seg selv å finne de feilene uten menneskelig innblanding, sier Knut H. Johansen i eSmart Systemes.

– Men så er det jo slik at vi fortsatt må klatre opp for å utbedre feilen, legger Henrik Glette til.

Brukt i USA

Firmaet eSmart Systems samarbeider med Statnett for å utvikle digitalisering av både inspeksjon og vedlikehold av linjenettet.

– Vi har utviklet et mobilt operasjonssenter hvor vi har skjermer som viser både flyvningene og den kunstige intelligensen løpende når man finner feil i nettet. Feilen markeres direkte på skjermene som gjør at montørene kan gå rett ut og ta den feilen fremfor å lete selv, sier Johansen til TV 2.

Denne gigantiske drona kan sendes på inspeksjonsoppdrag langt inne på et fjell og helt på egenhånd finne feil på høyspentlinja. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2
Denne gigantiske drona kan sendes på inspeksjonsoppdrag langt inne på et fjell og helt på egenhånd finne feil på høyspentlinja. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2

Den norske teknologien ble brukt i forbindelse med feilsøk på linjenettet i Jacksonville i Florida etter orkanen Irmas herjinger.

Han gir følgende eksempel:

– Du kan ved hjelp av optikken på dona finne sprekk i isolatorer som er vanskelig å se for det menneskelige øye.

Statnett har etablert sitt nasjonale dronesenter her på Sunndalsøra hvor fem montører er sertifisert som droneoperatører. Dette er bare starten på en omfattende digitalisering som vil øke leveringssikkerheten i strømnettet.

LEKETØY: Montørene Per Ivar Romfo (t.v.) og Thomas Negård i Statnett inspiserer høyspentlinjene ved hjelp av drone
LEKETØY: Montørene Per Ivar Romfo (t.v.) og Thomas Negård i Statnett inspiserer høyspentlinjene ved hjelp av drone Foto: Arne Rovick/TV 2

– På sikt er dette mer snakk om smart, sikker og effektiv i måten vi drifter kraftsystemet på. Gjennom digital informasjon kan vi forutse hvilke komponenter som trenges å skiftes ut eller vedlikeholdes. Resultatet er at vi raskere kan forutse og unngå feil, sier Henrik Glette.

007 i Statnett

Innebygd på lasteplanet på en svart pickup, åpenbarer det seg et monster av en drone som aktiveres ved å trykke på en knapp.

– Det vi ser her er et mobilt operasjonssenter Her har du alt du trenger for fly drone ut i en krisesituasjon, og finne feil veldig raskt. Dette er også en drone som har ekstrem rekkevidde, fortelle Knut H. Johansen.

Statnett tar i bruk drone for å inspisere og vedlikeholde linjenettet.
Statnett tar i bruk drone for å inspisere og vedlikeholde linjenettet. Foto: Arne Rovick/TV 2

eSmart mener droneteknologien vil føre til store besparelser for Statnett.

– Du kan styre investeringene bedre fordi du vet hvor du skal investere, det andre er å dra ned operasjonskostandene fordi du kan gå rett på feilen og det tredje er at du får mye kortere avbruddstid, at du kan rette opp igjen feilen mye raskere, sier Knut H. Johansen.

– Det er litt James Bond over dette?

– Dette er spennende teknologi, ingen tvil om det! Og jeg tror at montørene våre og vi synes dette er veldig spennende, sier Henrik Glette i Statnett.