Boliger i Longyearbyen evakueres på grunn av snøskredfare

Sysselmannen framskynder evakueringen av hus i Longyearbyen som følge av økt fare for snøskred fra fjellet Sukkertoppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arild Olsen, som leder Longyearbyen lokalstyre, opplyser at om lag 80 boenheter i Lia og flere boligkomplekser i turist- og studentområdet Nybyen skal evakueres.

– Det er for øyeblikket vanskelig å spesifisere hvor mange personer det er snakk om, men vi regner med at det er opp mot 180 stykker til sammen, sier Olsen til NTB.

Evakueringen gjelder fra klokken 22 mandag kveld. Beslutningen er tatt på bakgrunn av værprognosene og skredfaglige vurderinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), opplyser Sysselmannen på Svalbard.

Oppfordrer til varsomhet

Torsdag informerte Sysselmannen om at det ville bli forbud mot ethvert opphold i den øvre delen av Lia fra og med 22. desember, men på grunn av NVEs vurderinger framskyndes evakueringen.

Ifølge NVE vil det tirsdag være betydelig snøskredfare i regionen Nordenskiöld Land på Spitsbergen.

– Vi oppfordrer på det sterkeste folk om ikke å ferdes i terrenget, verken til fots, på ski eller med snøscooter, sier sysselmann Kjerstin Askholt i en pressemelding.

Hun sier at sikten vil være dårlig for brøytemannskapene og ber derfor folk om å være varsomme når de ferdes på og langs veiene.

Lokalsamfunnet stiller opp

Olsen sier at innbyggerne i Longyearbyen beklageligvis begynner å bli vant til evakueringer ettersom det skjer flere ganger i året. Ifølge lokalstyrelederen er innbyggerne blitt bedt om å ha en avtale klar på forhånd om hvor de kan bo under en evakuering.

– Årsaken til dette er at det vil lette trykket, men mange blir også preget av å bli evakuert, så vi vil ikke at folk skal sitte alene på en fremmed hybel eller et hotell, sier Olsen.

Han sier folk stiller opp for hverandre nå som tidligere og tilbyr ledige senger i områdene som ikke er evakuert.

De som likevel trenger overnattingssted, er blitt bedt om å ta kontakt med boligkontoret som er etablert i foajeen i Næringsbygget.

– Ligner på situasjonen i 2015

19. desember 2015 gikk det et stort snøskred fra fjellet Sukkertoppen. 42 år gamle Atle Husby døde i selve skredet, mens to år gamle Nikoline Røkenes døde på sykehus dagen etter. Totalt ti hus ble ødelagt av snøskredet. I alt befant det seg 24 personer i husene.

Snøskredvarsler Markus Landrø i NVE sier til Svalbardposten at den nåværende situasjonen ligner på den som var forut for snøskredet i 2015. Han sier det er sannsynlig at det vil gå skred tirsdag, men at det er vanskelig å si hva omfanget blir.

– Det kommer helt an på hva den faktiske værsituasjonen blir. Derfor har vi tatt høyde for usikkerheten og anbefaler evakuering, sier han til avisa.

(©NTB)