I november landet de tre første av i alt 52 norske F-35-fly på Ørland hovedflystasjon.
I november landet de tre første av i alt 52 norske F-35-fly på Ørland hovedflystasjon. Foto: Alley, Ned/NTB scanpix

USAs flyvåpen vil bruke 90 millioner på Rygge flyplass

Donald Trump har godkjent at USA bruker 90 millioner på Rygge, men Stortinget har ikke behandlet saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA vil bruke over 200 millioner dollar i 2018 på å ruste opp flyplasser i Europa, melder Air Force Times.

I kongressens budsjettdokument for 2018 står Rygge flystasjon i Østfold oppført med 10,3 millioner dollar, eller rundt 90 millioner kroner, til et såkalt QRA-formål.

QRA er NATOs forkortelse for Quick Reaction Alert, og brukes om flybaser der bevæpnede kampfly til enhver tid står beredt til å gå på vingene.

Bevilgningene er en del av det europeiske avskrekkingsinitiativet EDI (European Deterrence Initiative) som USAs president Donald Trump godkjente 12. desember, og Keflavik-basen på Island er blant flyplassene som også skal rustes opp.

FD: – Ikke fattet beslutninger

Ifølge Air Force Times er en opprusting av flyplassene ikke ensbetydende med at amerikanske styrker eller personell skal stasjoneres permanent på flybasene.

Ifølge det amerikanske flyvåpenets europeiske talsmann Juan Martinez skal mannskaper og materiell rotere i Europa, etter behov. USA ønsker med andre ord å operere også taktiske kampfly fra norsk jord, og i byggeplanene for Rygge nevnes superflyet F-22 Raptor som en av de aktuelle flytypene.

F-22 er i likhet med F-35 et femtegenerasjons kampfly, men det taktiske luftkampflyet Raptor er ikke til salgs, og brukes bare av det amerikanske luftforsvaret.

SUPERKAMPFLY: To amerikanske Raptor-fly under en øvelse over Alaska.
SUPERKAMPFLY: To amerikanske Raptor-fly under en øvelse over Alaska. Foto: arkiv defense.gov

Ifølge prosjektbeskrivelsen er en eventuell, fremtidig bruk av jagerflyene F-15, F-16, F-22 og F-35 på Rygge koordinert med vertsnasjonen Norge. Maritime overvåkingsfly av typen P-8 Poseidon har tidligere i år benyttet både Bodø og Andøya i forbindelse med tokt.

Forsvarsdepartementets pressevakt sier i en kommentar at Rygge-saken ennå ikke har vært politisk behandlet.

– Det er ikke fattet noen beslutninger om amerikanske investeringer på Rygge. Vi konsulterer løpende med en rekke allierte om ulike former for samarbeid. Stortinget vil bli informert på vanlig måte dersom det skulle bli aktuelt å gjøre endringer, skriver seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i en epost til TV 2.

Forsvarsdepartementet har tidligere beskrevet rotasjonsordningen med styrker fra US Marines på Værnes som vellykket. Samtidig er spørsmålet om allierte baser på norsk jord ikke uproblematisk. Det handler blant annet om å etablere en struktur som ikke bryter med basepolitikken, noe som betyr at basene ikke kan være permanente og at de må driftes gjennom rullering av soldater.

– Brukes i krisesituasjoner

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad har amerikansk forsvarspersonell ved flere anledninger besøkt Rygge flystasjon det siste året som et ledd i forberedelsene til byggearbeidet.

Seniorrådgiver Wangberg bekrefter til lokalavisen at departementet er kjent med planer om at NATO ønsker å bruke flyplassen i krisesituasjoner:

– Så vidt vi forstår innebærer forslaget noe tilrettelegging for å styrke evnen til å ta imot allierte forsterkninger i krisesituasjoner, sier departementets pressevakt til Sarpsborg Arbeiderblad.