SPORET AV: Bilder viser hvordan deler av toget havnet på motorveien og skaper kø.
SPORET AV: Bilder viser hvordan deler av toget havnet på motorveien og skaper kø. Foto: Washington State Department of Transportation.

Passasjertog sporet av i USA – vogner falt av bro

Et tog sporet av og falt ned på motorveien i delstaten Washington. Det er meldt om flere skadde og omkomne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et passasjertog sporet av under jomfruturen i Dupont i Washington mandag morgen lokal tid og falt ned på motorveien.

Ulykken inntraff midt i morgenrushet like etter klokken 7.30 lokal tid. 77 passasjerer og syv ansatte var om bord i toget.

Ifølge en uttalelse fra Washington State Patrol natt til tirsdag norsk tid, er tre mennesker bekreftet døde.

Associated Press meldte mandag at minst seks personer er døde, men dette tallet er ikke bekreftet.

Det var trolig en hindring i sporet som forårsaket ulykken, skriver AP.

Minst 90 personer er fraktet til sykehus etter ulykken. Flere skal være alvorlig skadet.

St Peters Hospital og blodbanken «Bloodworks Northwest» ber folk donere blod da det er stor etterspørsel i kjølvannet av ulykken.

Skadde bilister

Mange biler ble truffet av toget da det sporet av og falt ned på motorveien, og flere bilister skal også være skadet. Politiet melder at det foreløpig ikke er meldt om omkomne bilister.

Det er satt opp et gjenforeningssenter for pårørende i rådhuset i Dupont. De med mindre skader fraktes dit i busser. Kort tid etter det åpnet hadde 150 mennesker ankommet rådhuset.

– Takk til de første som ankom ulykkesstedet. Vi ber for alle om bord i toget, og ber også alle om å ha dem i tankene sine, sier delstatsguvernør Jay Inslee i en pressemelding.

Han erklærer unntakstilstand i delstaten.

Måtte knuse vinduet

CBS News har snakket med en som var passasjer om bord i toget, men som har kommet seg ut.

– Det føltes ut som at vi kjørte ned en skråning, og vinduene knuste. Folk skrek, forteller Chris Karnes.

Karnes forteller videre at flere personer var blødende og skadet. Han satt i en vogn lengre fram i toget og ble selv kastet inn i setet foran. Ifølge Karnes skal ikke nødutgangene ha fungert, slik at passasjerene måtte knuse vinduene for å komme seg ut.

«Amtrak 501, nødsituasjon, nødsituasjon. Vi er på bakken. Vi er på brua ... på motorveien. Vi trenger hjelp ASAP ... det ser ut som de allerede har dukket opp» lød nødanropet fra toget til togsentralen, som CNN har publisert.

«Hva har skjedd?» spør sentralen.

«Vi kom rundt hjørnet og skulle over brua da vi endte på bakken.

«Okei ... Har alle det bra?»

«Jeg prøver fortsatt å finne det ut. Det er biler over alt ... nede på motorveien».

Første togrute

Togselskapet Amtrak bekrefter at det har vært en ulykke med ett av deres tog.

– På vegne av alle i Amtrak, vi er i dyp sorg etter det som har skjedd i dag. Vi vil gjøre alt vi kan for å støtte våre passasjerer og ansatte og deres familier, sier Amtrak-president Richard Anderson i en pressemeldig.

Toget var på vei sørover da det sporet av, og skal ha en toppfart på 127 kilometer i timen. Ifølge KIRO 7 skal toget være en del av en hurtigtog-service, og kjørte denne ruten for første gang mandag morgen.

Claudia Bingham-Baker i Washington State Department of Transportation forteller CBS News at sporet tidligere har blitt brukt til frakt-trafikk og at det nylig har blitt bygd om for å takle de nye hurtigtogene.

Nyhetsbyrået AP skriver på Twitter at det har blitt advart om farer ved å øke hastigheten for mye på denne strekningen.

Motorveien stengt

Toget har ifølge CBS News en sporingsmekanisme lik den svarte boksen som er i fly, som kan bidra med svar på hva som forårsaket ulykken.

Washington State Department of Transportation oppfordrer bilister til å unngå området. Motorveien er foreløpig stengt, og det er lange køer i området. Hendelsen kan påvirke trafikken over flere dager.

President Donald Trump mener togulykken viser tydeligere enn noensinne at den nye infrastrukturplanen må godkjennes. «Syv milliarder dollar brukt i Midtøsten, mens våre veier, broer, tuneller, jernbaner smuldrer!» skriver han på Twitter.

Han skriver også at hans tanker og bønner går til alle som er involvert i ulykken.