Det er slutt på at Skatt Øst skal kreve inn årsavgiften på bil. I stedet skal det skje gjennom forsikringsselskapene. Fordelen med det, er blant annet at du slipper en stor årlig faktura, men kan dele opp på flere terminer. Illustrasjonsfoto
Det er slutt på at Skatt Øst skal kreve inn årsavgiften på bil. I stedet skal det skje gjennom forsikringsselskapene. Fordelen med det, er blant annet at du slipper en stor årlig faktura, men kan dele opp på flere terminer. Illustrasjonsfoto

Neste år får du ikke denne regningen i posten lenger

Ny løsning fordeler kostnaden på hele året.

Er du en av mange som synes det blir mange regninger i februar og mars? Da passer det alltid dårlig å få årsavgiften for bil dumpende ned i postkassen samtidig.

Men sånn har det altså vært. Og avhengig av hvilken bil du har, kan den reningen være på opptil 3.290 kroner.

Fra nyttår blir det imidlertid en endring på dette systemet. Selve avgiften er der fortsatt, men den skal kreves inn i forbindelse med bilforsikringen, og heter nå trafikkforsikringsavgift.

Snart forsvinner årsavgiften slik vi kjenner den i dag

Større fleksibilitet

– Det gjør at du kan dele opp avgiften gjennom året, noe som vil forenkle og gi større fleksibilitet for bileiere, sier kommunikasjonssjef i NAF Inger Elisabeth Sagedal.

2017 er altså siste året årsavgiften for kjøretøy kreves inn, i stedet er forsikringsselskapene pålagt å kreve inn trafikkforsikringsavgift til staten fra 1. januar.

Her bor de som ikke betaler årsavgiften i tide

Kan bli redusert

Den nye avgiften vil følge forsikringsavtalen på bilen, og skal bare betales for den tiden kjøretøyet er forsikret.

– Bileier slipper derfor å betale avgift dersom bilen avregistreres og forsikringen stanses. For eksempel dersom bilen ikke brukes i vinterhalvåret, sier Sagedal.

Dette er gode nyheter for bilentusiaster som tidligere har betalt full avgift, selv om de bare har brukt bilen halve året.

Derfor har ingen fått oblat i posten i år

Må levere inn skiltene

Ved avregistrering må skiltene leveres inn. De kan ligge inntil seks måneder uten at det koster noe å få de ut igjen. Det eneste som kommer i tillegg er et gebyr på 140 kroner.

Forsikringsavgiften du nå skal betale gjelder for perioden fra 1.januar 2018 til neste fornyelse av din forsikring i 2018.

40 måtte sette igjen bilen etter storkontroll

Unngår èn står faktura

Trafikkforsikringsavgiften som vises i forsikringsoversikten og i forsikringsbeviset, er for et helt år. Men på fakturaen vil du finne det beløpet som skal betales frem til neste fornyelse av forsikringen.

Avgiften vil etter dette følge samme periode som forsikringen din.

Betaler du forsikringen i månedlige terminer, vil forsikringsselskapet automatisk dele også den nye avgiften inn i 12 terminer.

Avtalegiro, betaling ved hovedforfall eller oppdeling i flere terminer, er også mulig.

Den som vil, kan med andre ord, unngå én stor, årlig faktura som i dag.

Satsene for årsavgiften er slik

  • Bil under 7.500 kilo – 2.820 kroner.
  • Bil under 7.500 kilo, diesel uten fabrikkmontert partikkelfilter – 3.290 kroner. Motorsykkel koster 1.960 kroner
  • Elbil, veteranbil, moped, traktor og taxi - 455 kroner
  • Hvis du har et kjøretøy som veier minst 7.500 kilo, skal du betale vektårsavgift.

De våknet opp til avskiltet bil