Ble saus-nisse etter toro-angrep

– Noe av det hyggeligste jeg har opplevd

– Hvis det er noen som sliter litt med å få til en julesaus, skal jeg personlig lage og levere det gratis til deg, skrev kokken Haakon (44) på facebook. I dag var han saus-nisse for 281 haldensere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kom akkurat inn døra her nå, og dette er noe av det hyggeligste jeg har opplevd, sier Haakon Selmer-Olsen (44).

Han har brukt dagen til å levere sjysaus som 281 haldensere skal få gleden av til ribba på julaften.

Utgangspunktet for Haakons Toro-aksjon var reklamen deres for sjysays. Der lover de fullgod saus til ribba, hvis du bare tilsetter litt sky fra ribba og en nellikspiker.

Det er ikke kokken enig i.

– Her skal folk bruke timevis av tid på julematen sin, som gjerne er årets måltid, for så å toppe det hele med en pose pulversaus? spurte Haakon i et facebookinlegg.

Og han stoppet ikke med kritikken. Han skrev videre at han vil hjelpe de som sliter litt med å få til julesausen.

– Så jeg lager min egen anti-Toro-kampanje. Hvis noen sliter litt med å få til en julesaus, skal jeg personlig lage og levere det gratis til deg på lille julaften så lenge du bor i Halden, skrev han.

Halden kommune har 30.995 innbyggere, så etter at Halden Arbeiderblad omtalte saken, rant bestillingene inn til freelancekokken.

– Vi lagde ferdig 80 liter saus i går, og jeg har vel brukt nesten åtte timer på å kjøre det ut i dag, sier han. Han har fått hjelp av kollegaer til å lage og pakke sausen i julepyntede bokser, men selv banket på alle dørene med sausen. Helt gratis.

– Det var helt fantastisk å møte så mange glade og blide folk - og mange som virkelig var oppriktig takknemlige. De kunne ikke å lage saus, så det ville blitt Toro-sausen hvis ikke jeg kom på døra.

Ifølge freelancekokken var det folk fra alle samfunnslag som hadde bestilt.

– Det var alle mulige folk. En god blanding av familier, studenter og eldre, fra alle samfunnslag. Folk trenger tydeligvis saus-kurs, sier han.

Sausnisse i julestemning

Han er glad for å hjelpe, men mener folk tror saus er vanskeligere å lage enn det i realiteten er. Han presiserer at dette ikke er en aksjon mot Toro generelt, men akkurat denne dagen i året bør sausen være laget fra bunnen, mener han.

Haakon brukte godt ribbefett han hadde fryst ned. Ellers er det mel, salt, pepper, og kraft som skal til for å glede de som bestiller, forklarer han.

– Og så kan det hende jeg søler i litt fløyte.

Østfold-fenomen

– Det er helt herlig, det han gjør her, sier God Morgen Norge-kokk Wenche Andersen.

Hun er helt enig i at posesausen aldri får blitt like god som hjemmelaget. Hun presiserer også at dette med jevnet sjysaus er et Østfold-fenomen.

Selv bruker hun, og størstedelen av den ribbe-spisende befolkningen, bare skyen til ribbemiddagen.

– Fettet og vannet som renner av ribba under stekingen blir rett og slett det beste, sier hun. Den får også med seg salt og pepper og eventuelle andre godsaker fra ribba.

– Den synes jeg er mer enn god nok, sier hun. Og hun kommer med et eget triks til de som måtte ønske seg en sjysaus.

Bruk øl

Start med den feite skyen fra ribba. Rør inn litt hvetemel i den, og la det koke slik at fargen blir riktig og melsmaken borte. Spe så på med kraft eller øl.

– Munkholm eller alkoholfri juleøl har ekstra godt med krydder og smak, så alkoholfritt øl er mer spennende enn alternativet som er vanlig kraft, lover hun.

– Og hvis du vil ha den glutenfri, som er det jeg får aller mest henvendelser om, så er også det enkelt, mener hun.

FÅR STØTTE: Haakon får saus-støtte fra Wenche Andersen Foto:TV 2
FÅR STØTTE: Haakon får saus-støtte fra Wenche Andersen Foto:TV 2

Hun anbefaler å bruke skyen fra ribba, spe på med litt øl og la det koke litt.

– Så rører du ut litt Maisenna-mel i kald øl, og tilsetter i kjelen. Når det har kokt opp er sausen klar for servering, sier Andersen.

– Fast tradisjon?

Kampanjen Haakon har startet får ikke Orkla, som står bak Toro-produktene, til å gå til motangrep.

– Det er kjempeflott at folk fortsatt kan å lage saus fra bunnen av, og har tid til det i en stressa juletid. Men andre kan få litt hjelp fra Toro hvis de har behov for det, sier bærekraftsansvarlig i Orkla Foods Norge, Johanne Kjuus, til TV 2.

Nå har Haakon lagt julenisselua fra seg, men lurer på om han skal gjøre dette til en årlig tradisjon.

– Jeg kunne hatt dette som fast jobb hvis det var mulig, sier sausnissen.