Northugs beskjed til klæbo:

– Kan ikke bare ligge bak og avgjøre i spurten

En spøkefull Petter Northug hyller Norges skikomet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour de Ski på TV 2 og TV 2 Sumo 30. desember!

Petter Northug har gjort det til sitt varemerke å hvile bak konkurrentene, for så å utklasse konkurrentene i spurten.

En av dem som har latt seg irritere av å ha Northug på bakskiene er Didrik Tønseth. I Lenzerheide for to år siden hang Northug som en klegg på Tønseth før han rykket forbi mot slutten.

Tønseth er ikke den eneste som har latt seg irritere. I NM for fire år siden ble Northug kalt feig av Martin Johnsrud Sundby.

Men Petter Northug tar ikke kritikken så tungt. I stedet kommer han nå med følgende oppfordring til sesongens store komet i langrennssporet, Johannes Høsflot Klæbo.

– Han kan kanskje bidra underveis i feltet litt mer. Ikke bare ligge bak og avgjøre i spurten. Det er sånne løpere vi vil ha i Norge – vi vil ha folk som bidrar, spøker Northug til tvsporten.no.

Søndag tok Klæbo sesongens sjuende verdenscupseier av åtte mulige da han parkerte Sergej Ustjugov før spurten.

Northug trener for øyeblikket hjemme for å være best mulig rustet til Tour de Ski. Det er uvisst om han blir tatt ut i troppen som reiser til Sveits i slutten av desember. 21. desember tas troppen ut. Om Northug kommer seg med i troppen slipper han i hvert fall å møte Klæbo, som står over Touren. Northug erkjenner at det ville blitt vanskelig å matche 21-åringen på et oppløp.

– Jeg møtte han her på skiarenaen i Granåsen i Trondheim i november. Vi tok et stigningsløp inn på oppløpet. Mens han gikk på 80 prosent, gikk diesel-motoren min på 100 prosent. Jeg tror det er veldig vanskelig å ta ham på et oppløp. Er han med feltet helt inn på fellesstartene, kan det bli gull på distanse også. Klæbo kan ta så mange gull han bare ønsker, sier Northug.

Northug lanserer Klæbo, som trenes av sin morfar Kåre Høsflot, som den soleklare favoritten til OL-sprinten i Pyeongchang.

– Det virker som han og morfar har stålkontroll på treningsopplegget. Konkurrentene må konsentrere seg om andreplassen på sprinten om han fortsetter slik, mener han.