– Noen kaller det en «tulleidrett», men dette er blodig alvor

Noen tror at «stein, saks, papir» kun handler om flaks, men for noen er dette en seriøs idrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange kan nok tenke seg at dette er en noe som kun lekes i skolegården. Eller for å avgjøre hvem som skal gå ut med søpla hjemme, men sånn er det altså ikke.

– Noen tror at stein, saks, papir bare er flaks. Men en god spiller vil kunne lese motstanderen raskt. Ett sett er nok til å forstå motstanderens mønster, sier hoveddommer Jonas Wenberg til God Morgen Norge.

Lørdag 16. desember ble det nemlig for 11. gang arrangert NM i «saks, stein, papir» på Hendrix Ibsen i Oslo.

Land som Canada, USA og Japan driver i tillegg til Norge med organiserte konkurranser, og tar den kjente konflikthåndteringsmetoden på alvor.

– Akkurat som fotball

Det finnes to forskjellige VM-turneringer i «stein, saks, papir». Den første fungerer akkurat på samme måte som en fotballturnering. Lagene spiller mot hverandre helt frem til de beste står igjen i en semifinale.

Den andre turneringen er en såkalt «gatevariant». Alle får utdelt en sum med den selvlagde valuten fra Norges forbund for saks, stein, papir (SSP). De må kjempe for å beholde den og deretter øke summen. Den personen som sitter igjen med mest «penger» vinner.

Se videovinduet øverst i saken for en mer detaljert forklaring!

Som proffspiller kan man ikke klare seg alene.

– Dette ikke er en individuell konkurranse, selv om man er èn spiller. Man må ha laget sitt med seg, understreker sportsdirektør Martin Giset.

En rocky-historie fra virkeligheten

Årets vinner, Audun Würgler, er medlem på laget Team Fiskebu, og vant begge turneringene under årets NM. Dette til tross for at de tapte under fjoråret turnering på feilkast. I år slo de ut to legender, både årets sølvvinner fra Team Terminator og Geir fra Team Geir.

– Team Fiskebu har tydelig ligget i hardtrening før årets NM. Vi skulle gjerne hatt med oss Würgler her i dag, men han satt fast i trafikken. Han er nok fortsatt høy på seiersrusen, forteller Giset.

Ikke medlem av Norsk idrettsforbund

Norsk forbund for stein, saks, papir er bevisst ikke medlem av Norsk idrettsforbund.

– Dette er noe vi har valgt selv, vi føler at vi har en annen profil. Vi er en demokratisk grasrotsport som bygger videre på en konfliktløsningsmetode, forteller Giset.

Deres neste satsing er å få VM i «stein, saks, papir» til Oslo i 2018.