EKKELT: Vilde fant døde og levende insekter, vinger, egg og spindelvev i knekkebrødpakken. Foto: Privat

Insekter fløy ut av Vildes (19) knekkebrødpakke

Etter å ha spist et par knekkebrød, oppdaget Vilde Aurora Kjernmoen noe spindelvev mellom knekkebrødskivene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da hun tok ut resten av innholdet, forteller Vilde at noen møllignende dyr fløy ut av pakken. Oppi pakken var det flere døde dyr, spindelvevaktig nett, egg og deler av dyr. På et av knekkebrødene satt et par vinger som var revet av et av krypene.

Hun hadde spist noen av knekkebrødene før hun oppdaget at alt ikke var som det skulle.

– Jeg har sikkert fått i meg noen egg eller noe, sier studenten til TV 2.

– Ekkelt

19-åringen forteller at hun kjøpte pakken i forrige uke. Utløpsdatoen er 30. mars 2018, så ingen ting tydet på at noe skulle være galt med knekkebrødene.

– Det fløy ut et par dyr, og det satt døde dyr på andre knekkebrød. Det var spindelvevaktig nett mellom knekkebrødene. Da vi tok ut alle knekkebrødene, lå det masse vinger på bunnen av pakken. Det var veldig ekkelt, sier Vilde Aurora Kjernmoen.

Hun sier hun nok må vente en stund før hun får lyst på knekkebrød igjen. Da hun skulle spise brød etter hendelsen, måtte hun sjekke ekstra nøye.

– Man blir litt paranoid, sier 19-åringen.

Tørrfruktmøll

Direktør ved avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Ottesen, sier til TV 2 etter at han har sett på bildene at det er snakk om tørrfruktmøll.

– Den lever, som navnet tilsier, av tørre frukter, men kan også leve av mye annet, som nøtter og kornprodukter, sier Ottesen.

Tørrfruktmøllen gjør skade i de produktene larvene utvikler seg i. Larvene forurenser med gnag, spinn og ekskrementer, og kan ofte finnes i korn og kornprodukter, i tillegg til ting som kakao, kaffe, te og krydder.

Lite plaget av småkryp

Vilde forteller at hun har sendt epost til Wasa om saken i helgen. Da TV 2 snakket med henne mandag morgen hadde hun ikke fått svar.

EKKELT FUNN: Vilde Aurora Kjernmoen ser ikke bort fra at hun spiste noen insektdeler før hun oppdaget at noe var galt med knekkebrødpakken. Foto: Privat
EKKELT FUNN: Vilde Aurora Kjernmoen ser ikke bort fra at hun spiste noen insektdeler før hun oppdaget at noe var galt med knekkebrødpakken. Foto: Privat

Wasa opplyser til TV 2 at selv om de ikke kjenner til Vildes tilfelle, er det en mulighet for at slike ting kan skje fra tid til annen.

– Knekkebrød stekes på så høy temperatur at verken larver eller småkryp kan overleve og følge med produktet. Knekkebrød er også en så tørr matvare at det normalt sett ikke tiltrekkes av småkryp, skriver Wasa i en sms.

Selskapet mener produktet sannsynligvis har hatt en uheldig lagring innen logistikken hvor gjerne også noe fuktighet har vært til stede. Det kan også ha stått nært andre produkter som er mer utsatt for larver og småkryp, mener selskapet.

Beklager hendelsen

– Det er strenge hygienekrav ved alle våre sertifiserte anlegg hvor hele produksjonsprosessen kontrolleres både internt og av eksterne og uavhengige institutt. Vi er lei oss for hendelsen og forbrukeren er velkommen til å ta kontakt med oss, avslutter Wasa.

Wasa opplyser på sin nettside at selskapet har laget knekkebrød siden 1919 og i dag er verdens største knekkebrød-bakeri. Produktene bakes i Filipstad i Sverige og i Celle i Tyskland og selges i mer enn 40 land.