Vil gjøre «doggybag» populært i Norge

Vi nordmenn kaster mat for mange milliarder kroner i året. Det ønsker Matvett å gjøre noe med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den såkalte doggybagen er et fenomen som lenge har vært vanlig i USA. Det innebærer at du kan få restaurantmat-restene med deg hjem, dersom du ikke orker spise opp alt der og da.

Men i Norge er dette fortsatt langt fra like normalt som i USA.

– Vi har ikke det som vane i Norge. Jeg kan jo ikke spørre om å ta med maten hjem, sier Peter Øyen, som er gjest på Cafe Sorgenfri på Aker Brygge i Oslo, til TV 2.

Han er likevel åpen for å ta med doggybag hjem hvis det blir vanligere og bedre tilrettelagt i Norge.

Skal være trendy

Og det er nettopp det Matvett ønsker å oppnå. Ved å lage bokser med ulike budskap som «Yes! Nattmat!» og «Ferdigsmurt matpakke» skal restematen bli triveligere å ta med hjem.

– Vi har valgt å kalle tiltaket for «Goodiebag», fordi vi mener at all mat har en verdi, også de restene som gjestene ikke får spist opp, sier Anne-Marie Schrøder, kommunikasjonsleder i Matvett.

Hva er matsvinn?

Matsvinn i mat- og drikkeindustrien er mat som ikke er orginal salgsvare, men som i stedet sendes til ulike former for håndtering. Dette kan deles inn i:

  • Matsvinn som er forårsaket av overskredet holdbarhet, feilpakning, at produktet er feilmerket eller har skadet emballasje.
  • Potensielt matsvinn som er råvarer/produkter med «feil», ikke intendert for salg, men fremdeles spiselige.
  • Ikke spiselig svinn som er deler av råvare/produkt som ikke er spiselig, det vil si skrell og skinn/bein osv.

Kilde: Matvett.no

Schrøder mener at Norge er på god vei til å få en bedre holdning til matsvinn.

– Dette handler også om en adferdsendring som jeg tror er på vei til Norge. Det skal være trendy å ikke kaste mat, og jeg tror fremtidens gjester forventer at man ikke kaster mat på restaurant.

– Gi gjesten alternativet


Også kokkene er positive til prosjektet.

Kjøkkensjef på Café Sorgenfri, Johan Berlin, mener det er små ting som kan gjøres for at restaurantene skal kaste mindre.

– Jeg tror folk vil ta med restematen hjem om de får alternativet. Her blir det opp til restauranten å legge til rette for at det blir normalt, sier Berlin.

I et samarbeid mellom forskningsmiljøer, næringsliv og myndigheter skal Matvett forebygge og redusere Matsvinn i Norge.

Goodiebag-prosjektet en del av satsningen, KuttMatsvinn2020, der Matvett og en rekke restauranter, hoteller og matbutikker går sammen for å kutte matsvinnet med 20 prosent innen 2020.

Goodiebag-prosjektet skal først prøves ut på Cafe Sorgenfri og DS Louise, før satsingen starter for fullt i 2018.