Fem og et halvt års fengsel for overgrep i den første Tysfjord-saken

En mann i 40-årene fra Tysfjord er i Salten tingrett dømt til fem og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep mot fem kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken og dommen er den første av flere rettsoppgjør etter det store sakskomplekset som begynte da elleve kvinner og menn fra Tysfjord i juni 2016 delte sine overgrepshistorier i VG.

Retten la vekt på at både tiltalte og flere av ofrene var sårbare. Det ble fremhevet at ofrene likevel var mer utsatt enn gjerningsmannen.

– Tiltalte har utnyttet påståtte evner til å komme i kontakt med døde og helbrede fornærmede med helseplager. Han har som voksen utnyttet fornærmede, skriver Salten tingretten.

Den dømte 49-åringen har avvist all straffskyld. Han har forklart at det kun har vært snakk om frivillig seksuell omgang, eller at overgrepene ikke har funnet sted. Mannen var tiltalt for seksuelle overgrep mot seks kvinner, men en av sakene ble henlagt etter bevisets stilling.

– Min klient er i sjokk etter at han fikk dommen i dag, sier forsvarer Tarjei Ræder Breivoll til TV 2.

Han sier hans klient hele tiden har hevdet påstanden i tiltalen har skjedd frivillig og kommer til å anke deler av dommen.

– Vi har fått medhold i noen av punktene, der det blant annet er brukt for for strenge paragrafer, sier advokaten.

Statsadvokat Jorild Stendal er fornøyd med dommen.

– Det var stort sett dette vi la ned påstand om.

For de øvrige fem har Salten tingrett derimot funnet mannen skyldig og dømt ham til å betale kvinnene oppreisningserstatning fra 25.000 og opp til 185.000 kroner.