FINALETAP: Thorir Hergeirsson kom til kort mot Frankrikes landslagssjef Olivier Krumbholz.
FINALETAP: Thorir Hergeirsson kom til kort mot Frankrikes landslagssjef Olivier Krumbholz. Foto: Henrik Montgomery/tt

Den største feilen gjorde trolig Thorir før VM

Men det er ingen skam å ta sølv i VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike er verdensmestere. Smak på den; Frankrike er verdensmestere.

Etter at Norge var ubestridte mestere, med tittelbeltene i VM, OL og EM, så sitter man nå kun tilbake som regjerende europamestere.

VM-finalen ble en oppvisning i taktisk kløkt og disiplin fra Frankrikes side.

Den franske mesterhjernen Olivier Krumbholz traff nok en gang med taktikken sin. Og denne gangen scoret også jentene hans nok mål til å slå Norge.

Han pakket det franske forsvaret i midten. Og fikk det som han ville. Veronica Kristiansen og Nora Mørk gikk innover, innover og innover. I 60 minutter. I tillegg møtte de Norge høyere på banen enn de nok forventet. Dermed måtte bakspillerne ta opp ballen og gjøre satsingene sine lengre fra målet enn de pleier.

Frankrike slapp de norske kantene hele kampen, likevel har Norge kun en eneste kantavslutning. Det er verdt å merke seg.

For Frankrike har verdens beste forsvar, og Norge gikk i fellen deres. Kampen ble spilt på Frankrikes premisser, og det er et spill Norge ikke er gode i.

Frankrike dro tempoet ned i kampen og var utrolig disiplinerte. De avsluttet knapt på en eneste halvsjanse. Noe som hindret Norge i å kjøre fart i kontringene sine.

Spilletid i VM

Norge:
Veronica Kristiansen - 6.59,38
Stine Bredal Oftedal - 6.58,48
Stine Skogrand - 6.43,38
Kari Brattset - 6.10,00
Katrine Lunde - 5.55,20
Nora Mørk - 5.25,30
Camilla Herrem - 5.17,33
Sanna Solberg - 3.56,09
Amanda Kurtovic - 3.14,28
Heidi Løke - 2.47,12
Kari Aalvik Grimsbø - 2.41,03
Emilie Hegh Arntzen - 2.04,06
Marit R. Jacobsen - 2.00,45
Vilde M. Ingstad - 1.23,24
Emilie Christensen - 1.02,04
Helene G. Fauske - 0.20,10
Silje Solberg - 0.03,38

Frankrike:
Amadine Leynaud - 6.17,05
Siraba Dembele - 5.42,45
Beatrice Edwige - 5.28,41
Camille Ayglon Saurina - 5.27,53
Grace Zaadi - 5.26,17
Alexandra Lacrabere - 5.13,55
Blandine Dancette - 5.04,38
Marion Houette - 4.45,20
Allison Pineau - 4.36,58
Laura Flippes - 4.27,58
Laurisa Landre - 4.13,14
Estelle Nze Minko - 3.59,24
Cleopatre Darleux - 3.24,42
Kalidiatou Niakate - 2.29,26
Gnonsiane Niombla - 1.55,57
Orlane Kanor - 1.25,27

Uten ankomstspillet ble Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk stangende mot verdens tetteste forsvarsmur.

Så hva gikk egentlig galt for Norge?

Det er lett å slakte de norske målvaktene for manglende redninger. Men de hadde heller ikke de beste arbeidsforholdene i denne kampen. De franske skytterne fikk skyte veldig fritt når de kom til sjanser.

Det var ikke nok redninger. Det var noen kantskudd som aldri skulle gått inn. Men 23 baklengsmål skal uansett være få nok til å vinne en håndballkamp. Bare ikke mot Frankrike.

Thorir Hergeirsson har nok mange tanker i hodet nå. Han ser nok mange ting han kunne gjort annerledes i denne kampen. Men den største feilen sin gjorde han nok allerede før VM.

For der den franske treneren bruker samtlige 16 spillere i finalen. Der bare bare en spilte under ni minutter, så brukte Hergeirsson 13 jenter. To av dem var på banen i under fem minutter.

Har Frankrike flere gode spillere enn Norge eller har ikke Hergeirsson tatt ut den beste troppen til VM? Allerede før finalen visste han at han hadde med seg tre jenter han ikke kom til å få brukt.

Egentlig var det fire, men han byttet ut Helene Gigstad Fauske med Silje Solberg før finalen.

Fauske, Emilie Christensen og Marit Røsberg Jacobsen var i sitt første mesterskap for å lære, slik de fleste av de norske stjernene gjorde i sitt første mesterskap. I tillegg var Vilde Mortensen Ingstad et soleklart tredjevalg som linjespiller.

Dette er fire spillere som knapt har vært på banen i sluttspillet. Spillere som ikke har hatt landslagssjefens tillit når kampene har vært tøffe. Så er spørsmålet om det ble for mye med fire "lærejenter" i troppen? Burde han kanskje tatt med noen han visste han kunne fått bruk for?

Jeg har etterlyst Mari Molid og Linn Jørum Sulland tidligere i VM. Denne finalen skrek etter en norsk spiller som kunne score fra distanse. Der kunne Sulland vært løsningen. For på benken hadde ikke Hergeirsson noen han kunne bruke. Da hadde han hatt en plan B. En spiller som har internasjonal erfaring og kanskje det beste distanseskuddet i landet. En som kunne kommet inn og skutt fra distanse når ingenting annet fungerte.

Så kan man si at det norske forsvaret var bra, og at det har vært det gjennom hele sluttspillet. Derfor hadde det kanskje ikke vært behov for Molid i noen startoppstilling. Men hun kunne gitt Kari Brattset og Veronica Kristiansen noen sårt trengte minutter på benken.

For ser man på fordelingen av spilletid, så er det vesentlige forskjeller mellom Norge og Frankrike. Der Norge har fire spillere med over seks timer med spilletid i VM, så har Frankrike bare en - målvakt Amadine Leynaud (se faktaboks).

Det hjelper lite å skryte av at vi er best trent i verden. Stor belastning tærer også på de best trente. Og da kommer også feilvalg.

Det er lett å si at Norge gjorde en svak kamp, men jeg velger heller å berømme Frankrike for å gjøre Norge dårlige.

For en som elsker godt forsvarsspill, så var det en fryd for øyet å se hvordan de franske spillerne flyttet beina. Hvordan de var fremme og presset de norske bakspillerne til å ta opp ballen.

De hadde fått en perfekt kampplan av Krumbholz, og de utførte den til 20 i stil.

Norge har et stort analyseteam, som gjør en strålende jobb i kampforberedelsene. Og som har gjort en uvurderlig jobb i dette VM også. Men selv ikke et norsk team kunne hamle opp med Krumbholz' taktiske kløkt.

Et lite eksempel på hvor detaljert han var i jobben med å ødelegge for Norge, var valget av banehalvdel fra start.

Som håndballnerden Daniel Birkelund påpekte på Twitter, så har Norge startet til høyre for sekretariatet i samtlige kamper frem til finalen. Da har man kunnet spare forsvar/angrepsbyttet med Nora Mørk til andre omgang.

Når Frankrike valgte å ta "Norges" side i første omgang, så måtte man stå med Mørk begge veier etter pause.

Og det er detaljene som avgjør. De små tingene som vipper det hele i Frankrikes favør.

Norge gjør ikke noen dårlig kamp, men de blir gjort dårligere av Frankrike. Det er en VM-finale. Det er ingen skam for Thorir Hergeirsson å tape den taktiske kampen for Olivier Krumbholz.

Hergeirsson viste storhet i intervjuene etter finaletapet. Og han kommer til å løfte dette norske laget til EM om et år. Norge har kommet knallsterkt tilbake etter nederlag tidligere.

De norske jentene må finne seg i å ha forventningspress på seg. Akkurat som Frankrikes håndballherrer har hatt det i ti år. Slik de norske langrennsløperne stort sett alltid har hatt det i mesterskap. Den dagen disse forventningene forsvinner, så forsvinner også en del av interessen.

For å sette det i perspektiv: De norske jentene har tatt sølv i VM. De er nest best i verden. Det kan hende det ikke er så lett å akseptere for gullhungrige nordmenn hjemme foran tv. Men det blir faktisk jul i år også. Og når jentene får ristet av seg den verste skuffelsen, så vil de se at de har gjort et godt mesterskap.

Man har VMs beste spiller i Stine Bredal Oftedal. Den beste målvakten i Katrine Lunde. Og Nora Mørk som VMs toppscorer.

Det er bra det. Det er faktisk fantastisk bra. Og om et lite år er det EM. Jeg gleder meg allerede.