LAR SEG IKKE STOPPE: Nora Mørk satser like tøft uansett hvem som står foran henne.
LAR SEG IKKE STOPPE: Nora Mørk satser like tøft uansett hvem som står foran henne. Foto: Ruud, Vidar

Det er én ting alle håndballspillere kan lære av Nora Mørk

Nora Mørk er VMs toppscorer og blir på ny en nøkkelspiller i finalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er det en jeg kunne tatt med meg i krigen, så er det Nora Mørk. Da hadde vi hatt en stormtropp som hadde ledet an styrkene, helt fryktløs og uten tanke på konsekvenser.

Ingen er nemlig tøffere enn Mørk. Er det en luke, så kan du banne på at hun satser 100 prosent i den. Selv om de to forsvarsspillerne hun skal mellom veier både 20 og 30 kilo mer enn henne. De gangene forsvarsspillerne rekker å tette luken, så gjør det vondt. Men ikke vondere enn at hun satser like helhjertet neste gang hun får sjansen.

For du får ikke større vinnerskalle enn den 167 centimeter høye kraftpakken.

Når hun går på banen, så skal det vinnes for enhver pris. Hun er villig til å ofre armer og bein for seier. Noe karrieren har båret preg av. Det er nemlig blitt noen smeller på veien.

Hun var blant annet gjennom seks kneoperasjoner før hun fylte 22 år.

Det gjorde at hun gikk glipp av OL-gullet i 2012. Noe som nok var med på å bidra til skuffelsen over semifinaletapet 2016 ble enda større. For OL-gullet er medaljen som mangler i samlingen. OL er det eneste hun ikke har vunnet.

Men nå er hun i særklasse verdens beste høyreback. Og det er hun blitt takket være en vilje og et pågangsmot som få andre har.

Hun har alltid vært målrettet. Hun begynte tidlig å spille håndball. Det forspranget hun fikk, har hun dratt med seg gjennom hele karrieren. Og hun har en familie som har backet henne hele veien. Mamma Tirill og pappa Morten har lagt til rette, mens tvillingsøster Thea har vært med på alt frem til Nora dro til Györ.

Det krever en sterk psyke for å flytte til Danmark som 16-åring for å satse alt på håndballen. Det krever også sin kvinne å takle nedtur etter nedtur på grunn av skader.

Det er den samme viljen som lyser av øynene hennes når hun ser motstanderens mål foran seg. Når hun har bestemt seg, så er det bare å glemme å stoppe henne.

For Nora Mørk handler det om å vinne. Og bare det.

Hun er den gladeste av alle når det blir seier, og den sinteste når det går galt.

Etter kvartfinalen i VM i 2013, der Norge tapte for Serbia, så møtte jeg en dirrende Mørk. Tårene sto i øynene på henne. Hun var rasende etter tapet.

- Det er Norge og kvartfinaletap. Det passer ikke, sa hun.

De samme følelsene kom til overflaten etter tapet for Russland i semifinalen i OL i fjor.

Men først og fremst er hun en målscorer av rang. Hun er ikke verdens beste til å finte. Hun er ikke verdens beste til å spille inn til strek. Hun er heller ikke verdens beste skytter. Men hun er god til alt. Og hun er verdens beste til å gi alt i hver eneste duell. Da blir du i sum aller best.

Er det en ting alle håndballspillere, gammel som ung, kan lære av Mørk, så er det alltid å gi alt. For det er aldri noe halvveis. Hun gir 100 prosent i hver eneste satsing. Ingen skal noen gang kunne ta henne på innsatsen. Det er ikke noe man trenger å trene på og lære. Det er bare å gi alt man har hver gang man er på banen.

59 har det lyst NORA MØRK på lystavlene i VM-hallene etter scoring så langt.

Selvsagt gjør det henne til mesterskapets toppscorer. Ni mål foran Nederlands Lois Abbingh. Enda mer imponerende er det at hun har scoret målene på 85 forsøk. Det gir en uttellingsprosent på 69. Bare Stine Bredal Oftedal har høyere uttelling blant dem som har scoret mer enn 40 mål. Hun har scoret på 70 prosent av skuddene sine.

Også i EM i fjor og i OL i Rio var det Mørk som kunne ta med seg prisen som turneringens toppscorer. Hun kommer ganske enkelt med scoringsgaranti når hun går på en håndballbane.

Hun er også i gang med det som ser ut til å være en rekke som ikke stopper med det første. Når hun - jeg skriver når, for det blir hun - blir tatt ut på all star team etter VM-finalen mot Frankrike, så blir det fjerde mesterskap på rad hun kåres til beste høyreback (Vi holder OL utenfor). Det er vanskelig å se hvem som kan ta den plassen fra henne de nærmeste årene.

Etter nedturen i VM i 2013, så har Mørk vært verdens beste høyreback. Der man er vant med å se høye skyttere dundre løs, så er det altså 167 centimeter høye Nora fra Bækkelaget som er den største av alle.

VM-gullet hun manglet fikk hun i 2015. OL-gullet mangler fortsatt.

"Det viktigste er ikke å vinne, men å delta!"

Det skal ha vært Pierre de Coubertins tanke da han grunnla de moderne olympiske leker.

Du kan ikke komme lenger unna det OL står for i dag. Er det en som kan signere på at det bare er tull, så er det Nora Mørk.

VM, EM, Champions League, serien, sluttspill, NM. Hun har vunnet alt. Men ikke OL.

Og tro ikke at hun lar seg stoppe før hun har vist de Coubertin at det viktigste med OL er å vinne.

Men først skal Frankrike beseires i VM-finalen.

Nå er nok ikke Frankrike Mørks favorittmotstander. På ti kamper mot dem så er det "bare" blitt 34 scoringer på henne. Men i den kampen som har betydd mest, semifinalen i EM i fjor, så var det hun som tok ansvar da ingen andre lyktes offensivt. Da satte hun personlig rekord mot Frankrike med sju scoringer i 20-16-seieren.

En rekord hun garantert har planer om å forbedre i kveld.