Medaljen glapp for Sverige: – Helt forferdelig

Sverige lå under med seks mål til pause, men snudde kampen med en fantastisk andre omgang. Da våknet Nederland igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige – Nederland 21-24

Se Yvette Brochs utrolige klarering i vinduet øverst!

Til pause lå Sverige under 8-14 mot Nederland. Den ledelsen brukte de bare et kvarter på å snu.

Perioden mellom det 34.- til 48. minutt vant svenskene utrolige 9-0.

– Det er tidenes kollaps, sa TV 2s håndballkommentator Harald Bredeli.

På stillingen 18-16 våknet Nederland og kjempet seg tilbake. Med tre minutter igjen på klokken var de tilbake i ledelsen. Dermed glapp Sveriges mulighet til å ta deres første medalje i et håndball-VM for kvinner.

– Dette har vært en berg-og-dal-bane uten like i en bronsefinale. Helt vanvittig. Et eventyr av en bronsefinale, kommenterte Bredeli.

– Nederland kom best ut fra start, også ser vi en kollaps jeg knapt har sett maken til i en slik kamp. Så klarer de likevel å hente frem noe ekstra på slutten der. Jeg må bare berømme Polmann som fortsetter å prøve. Hun er personen Nederland må takke. Det var helt vanvittig å se slutten på kamper her, oppsummerer TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng.

– Helt forferdelig

– Hvor skuffet er du?

– Det går ikke an å beskrive. Det er helt forferdelig, sier Isabella Gulldén til TV 2.

– Det føles tomt. Det er små detaljer som gjør det. Vi lykkes i å komme opp i ledelsen, men vi bommer noen ganger og da scorer de. Vi har gjort et veldig bra mesterskap, og får håpe at vi kan kjempe om medaljer også neste gang, sier hun.

Johanna Westberg var også svært skuffet etter medaljehåpet brast i siste liten.

– Jeg finner ikke ord. Det er tomt. Vi har ikke vært i så mange viktige kamper, og da er det utrolig tøft når vi er så nære, forklarer Westberg.

27-åringen tror Nederlands mesterskapserfaring kan ha vært en fordel for dem.

– Kanskje. Vi har store roller og spiller viktige kamper for klubblagene våres, men med landslaget har vi ikke gjort det. Nederland har hatt mange. Kanskje det er derfor, jeg vet ikke, sukker Westberg.

Åpnet jevnt

Svenskene åpnet sterkt i Hamburg. De tok tidlig ledelsen, og utnyttet å ha to kvinner mer på banen til å gå opp i tomålsledelse etter åtte minutter.

Deretter ville Nederland, anført av Yvette Broch, det annerledes. Det tok dem bare fem minutter å snu kampen, og da de oransjekledde ledet 6-4 stoppet Broch et svensk kontringsforsøk på eventyrlig vis.

Den nederlandske keeperen var på benken som følge av en utvisning, og Johanna Westberg forsøkte seg med et langskudd.

– Der bruker hun hver eneste centimeter. Det er keeperredning det, det er klasse, fastslo Bredeli.

TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng trakk frem Brochs prestasjoner i pausen.

– Yvette Broch har vært fantastisk. Hun har vært utrolig sterk og svært sentral. Sammen med Abbing har hun vært den beste spilleren, sa Hammerseng.

Til pause gikk Nederland med 14-8-ledelse mot svenskene. Spesielt hadde Hammerseng forventet mer av Isabelle Guldén.

– Hun fikk seg en trøkk tidlig, og kanskje det er derfor hun ikke har vært helt med. Det er veldig viktig for Sverige at hun kommer i gang, sa Hammerseng.

Nederland fortsatte

Guldén startet andre omgang med å kutte inn på ledelsen, men Lois Abbing svarte med to kjappe mål. Da tok svenskene grep, og ti minutter senere var 9-6 blitt til 13-16.

Nederlenderne klarte ikke å bryte gjennom et kompakt Sverige-forsvar, og et kvarter ut i andre omgang stod det plutselig 16-16.

– Spilt ut av hallen de første 30 minuttene. Så snur de alt de neste 14 minuttene, sa TV 2s ekspertkommentator Bent Svele.

Nederlenderne fortsatte å stange uten å overliste svenskenes keeper, og med ti minutter igjen på klokken stod det 18-16 til Sverige. Deretter fikk svenskene en utvisning, og Nederland var tilbake i kampen.

– Dette er en fascinerende bronsefinale. Her kan alt skje, sa Bredeli.

Med tre minutter igjen på klokken var Nederland tilbake i ledelsen, og økte den til å havne tre mål foran til slutt.