VANT PÅ HJEMMEBANE: Martin Fourcade skjøt 20 treff på søndagens fellesstart. Det kunne selv ikke Johannes Thingnes Bø svare på da han bommet to ganger selv.
VANT PÅ HJEMMEBANE: Martin Fourcade skjøt 20 treff på søndagens fellesstart. Det kunne selv ikke Johannes Thingnes Bø svare på da han bommet to ganger selv. Foto: Jean-Pierre Clatot/AFP

Fantastiske Fourcade stoppet Thingnes Bøs seiersrekke

Fire franske fulle hus ble for tøft å svare på da Johannes Thingnes Bø bommet to ganger på første skyting.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skiskyting for herrer har denne sesongen handlet om to mann: Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade.

På søndagens 15 kilometer fellesstart i Annecy (Le Grand Bornand) var det nok en gang de to som havnet øverst på resultatlistene, men med to Thingnes Bø-bom allerede på første skyting ble det for langt opp for nordmannen denne gangen.

Martin Fourcade viste nemlig fantastisk skyteform på hjemmebane, traff 20 av 20 blinker og vant løpet. Det klarte nemlig aldri Thingnes Bø å svare på, men med tre fulle hus på de tre siste skytingene så sikret i hvert fall nordmannen 2. plass.

Utgangspunktet: Kunne tangere Fourcade-rekord
Thingnes Bø hadde etter seieren på sprinten fredag og jaktsarten lørdag vunnet fire verdenscuprenn på rad, og kunne på søndagens fellesstart tangert Martin Fourcades beste rekke noensinne med fem strake triumfer i verdenscuprenn.

Kun Ole Einar Bjørndalen har gjort det bedre, men hans åtte strake triumfer fordelte seg over to sesonger.

To Thingnes Bø-bom på første skyting
Allerede på første liggende viste dog Thingnes Bø tegn på menneskelighet. To bom gjorde at han havnet i bakleksen fra start, og måtte se rivaler som Anton Sjipulin, Martin Fourcade og storebror Tarjei Bø gå ut et godt stykke foran. Thingnes Bø var nummer 25, over 30 sekunder bak etter første skyting.

Lesser og Fourcade imponerte - Thingnes Bø kjempet seg inn igjen
På skyting nummer to var det storebror Bø sin tur til å bomme. Han pådro seg én bom, og mistet kontakten med teten der tyske Erik Lesser hadde inntatt lederposisjon. Martin Fourcade var nummer fire, elleve sekunder bak Lesser, mens Johannes Thingnes Bø skjøt fullt og var med igjen i tetstriden. Han passerte som nummer ni, 30 sekunder bak lederen, til tross for to strafferunder mer enn kobbelet foran.

Tredje skyting ble nok en maktdemonstrasjon fra herrene Lesser, Sjipulin og Fourcade, som skjøt side om side og plaffet ned fem av fem blinker. Det samme gjorde også Thingnes Bø, som gikk ut på 4. plass. 20 sekunder skilte til ledende Lesser etter tre av tre skytinger.

Siste stående avgjorde
Den avstanden klarte ikke Thingnes Bø å korte ned inn mot siste skyting, for franske Fourcade smalt til på den fjerde runden og ristet av seg både Lesser og Sjipulin. Avstanden til dem var på 14 sekunder før han begynte å skyte, og med fem treff kunne han heve armen og juble allerede før de andre var begynt å skyte.

Både Lesser, Sjipulin og Thingnes Bø skjøt også fullt, og dermed var avstanden åtte sekunder til de to første og 15 til Thingnes Bø for Martin Fourcade før den avgjørende sisterunden.

Nordmannen manøvrerte seg raskt forbi de to første og spiste de sju sekundene opp til tyskeren og russeren i ett eneste jafs. Det ble dog for langt opp til Fourcade, som kunne juble med det franske flagget i hendene.

Til slutt havnet kun Thingnes Bø 3,9 sekunder bak, men da må en også ta med i betraktningen at Fourcade brukte siste delen av runden på å feire foran hjemmefansen. Erik Lesser ble nummer tre.

– Jeg får nesten mer enn jeg fortjener med den starten der. Jeg blir dratt med av alvoret. Det var ingen god opplevelse. De tre siste er bra, og langrennsformen er der, sa Thingnes Bø selv til NRK etter løpet.

Erlend Bjøntegaard ble nummer ti, Tarjei Bø nummer elleve, Lars Helge Birkeland nummer 16 og Henrik L'Abee-Lund nummer 29.