Julaften-været: – Det er to ting som kan skje

Svingende temperaturer og mye nedbør er stikkordene for førjulsværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er to ting som kan skje med juleværet, sier væranker Kristina Kvistad Hustad i vær-praten på Nyhetskanalen.

Alt tyder foreløpig på at været på lille julaften vil bli fint over hele landet, mens det vil komme et lavtrykk på julaften som gir nedbør.

– Men det kan være at høytrykksryggen blir litt forsinket, slik at det blir fint vær på julaften og at nedbøren ikke kommer før på 1. juledag, sier hun.

Det vil si at det enten blir fint på lille julaften eller på selve julaften.

Se vær-praten i vinduet øverst!

Ingen Disney-jul

– Det er på lille julaften at folk skal reise, så kanskje det er det beste scenarioet. Så får vi tåle litt nedbør på julaften, sier Hustad.

Prognosene viser foreløpig at det vil bli mildt over hele Norge på julaften, og at det dermed vil komme en del nedbør i form av regn. Det vil særlig komme mye lokalt nedbør på Vestlandet.

Det vil komme noe sludd lenger nord på fredagen før jul. Men mye tyder på at det blir grønn jul over store deler av landet.

– Disney-jula må utsettes til neste år, sier Hustad.

Svingende temperaturer

Førjulsuka byr på svært svingende temperaturer, og er dominert av kraftig lavtrykk som gir perioder med kraftig vind og nedbør.

– Det er svingende temperaturer i vente, med en kald start på uka. Tirsdag kommer mildværet, forteller meteorolog Mariann Aabrekk i StormGeo.

Hun oppfordrer alle til å følge med på værvarslingene tirsdag, for mildværet fører med seg en del problemer, blant annet på veiene.

– Det vil bli merkbart mildere, og dette byr på underkjølt regn over store deler av landet og svært glatte veier, sier hun.

Masse nedbør

Verst blir det for Trøndelag, samt Møre og Romsdal, som har 60-80 millimeter nedbør i vente på tirsdag.

– Her kan det bli en utfordring om regnet ikke har noe sted å renne ned. Det kan være at mange avløp er dekket av snø og is. Da kan det bli problemer med så mye nedbør, sier meteorologen.

I Troms og Finnmark vil det også bli en del nedbør, men her vil det i tillegg bli merkbar vind, i form av en liten storm.

– Mildværet holder seg ikke ut uka, og temperaturene vil skli sakte ned igjen. Onsdag og torsdag vil det bli kjøligere igjen. Nedbøren vil gi seg etter hvert, men det vil ta tid, sier Aabrekk.