MESTERHJERNE: Defensivt er Olivier Krumbholz blant de smarteste trenerne i VM. Heldigvis blir han ofte for lur for seg selv i motsatt ende av banen.
MESTERHJERNE: Defensivt er Olivier Krumbholz blant de smarteste trenerne i VM. Heldigvis blir han ofte for lur for seg selv i motsatt ende av banen. Foto: Hendrik Schmidt

Han prøver seg på det eldste trikset i boken. Det går ikke på Thorir

Men er det en som kan ødelegge for Norges gulltog, så er det Frankrikes landslagssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 og tv2sumo.no søndag fra kl. 16.15: VM-finalen Norge-Frankrike

Er det en person i hele VM som er i stand til å ødelegge for det norske seierstoget, så er det den franske landslagssjefen Olivier Krumbholz.

Det er ikke mange som er like dyktig til å plukke fra hverandre motstandernes spill enn 59-åringen fra Metz.

At han er i stand til å stoppe Norge, viste han i semifinalen i EM i fjor. Dessverre for trenerveteranen så hjalp det lite at han klarte å stoppe det norske arsenalet, for hans egne jenter var sørgelig tannløse offensivt.

Men et lag som er i stand til å holde Norge nede på 20 mål, er verdt å ta på alvor. For Norge scoret i snitt over 26 mål per kamp i det mesterskapet.

Norge vant semifinalen 20-16, og seks av Frankrikes mål ble scoret av Alexandra Lacrabere.

30-åringen er med i år også, men har mistet mye av eksplosiviteten som gjorde henne til en stor trussel for et år siden.

Spiller for spiller skal Norge være hakket bedre enn Frankrike, men så er det Krumbholz da.

For mens Norges analyseteam begynte jobben med å analysere Frankrike etter fredagens semifinale, så har Krumbholz Norge lagret i hjernebarken. Han har planen klar for hvordan de norske jentene skal stoppes.

Det er vel ingen som er flinkere til å gjøre en håndballkamp grå og kjedelig enn ham. Han er en mester i å ødelegge håndballkamper.

Nå er det noen sånne som meg, som nyter like mye en god forsvarsprestasjon som lekre offensive detaljer.

Men de fleste foretrekker å se mange og lekre mål.

Det blir det neppe i VM-finalen.

Det blir aldri mange mål når Krumbholz er lagleder. Gjør jentene hans jobben sin, så skal Norge få jobbe knallhardt for hver scoring.

Lite tyder på at det blir noen overkjøring for Norge. Oppgjørene med Frankrike blir så godt som alltid jevne. De to lagene møttes to ganger i sommer. Det endte med to seirer til Norge, 23-22 og 24-21.

Heldigvis er han ikke like dyktig til å organisere lagene sine offensivt, og han kan av og til gjøre noen helt merkelige bytter og vurderinger fra benken. Noe en fikk se i semifinalen mot Sverige, der han inviterte svenskene inn i kampen i begge omganger etter at Frankrike så ut til å ha full kontroll.

Ser en litt på statistikken mellom Norge og Frankrike, så har lagene møttes 87 ganger siden første møte i 1962. Norge har vunnet 68, Frankrike 17, mens to kamper er endt uavgjort.

Men ser man på statistikken med og uten Krumbholz på benken, så blir tallene litt annerledes.

Uten Krumbholz som sjef for Frankrike, så har Norge vunnet 33, Frankrike en og en er endt uavgjort.

Med Krumbholz som trener har Frankrike vunnet 16 ganger, Norge har vunnet 35 og en har endt uavgjort.

I mesterskapssammenheng har Frankrike kun en enslig seier over Norge, da de vant mellomspillkampen i VM 2007 med 26-24.

Krumbholz overtok som landslagssjef for første gang i 1998. Da tok han over etter Carole Martin, som faktisk har en fortid som trener i Tertnes.

Før Krumbholz fikk styringen, så hadde kvinnehåndball vært noe for spesielt interesserte i Frankrike. Og du skulle også være spesielt interessert for å finne resultatene til de franske jentene også. Det var ikke snakk om medaljer.

I løpet av et år hadde han bygget opp et lag med jenter som var villige til å blø litt ekstra i landslagstrøyen.

Valerie Nicolas, Nodjialem Myaro, Leila Duchemann, Sandrine Mariot, Isbelle Wendling og Veronique Pecqueux er navn som skulle sjokkere hele håndballverden i 1999.

Mot alle odds, og med mye taktisk kløkt, så gikk Frankrike helt til VM-finalen. Og finalen mot Norge på Lillehammer er mange ganger omtalt som tidenes håndballdrama. Krumbolz rev i stykker hele Norges offensive spill, og det måtte fire ekstraomganger til før Norge for første gang kunne kalle seg verdensmestere.

Han fikk selv sin VM-tittel fire år senere. Da han førte Frankrike tilbake fra de døde mot Ungarn i finalen.

Mens hans kollega Lajos Mocsai på motsatt benk feiret VM-gullet sammen med de ungarske supporterne de siste ti minuttene av ordinær tid, så ga ikke Krumbholz opp.

Frankrike var sju mål bak da det gjenstod under åtte minutter, og ett minutt før slutt ledet Ungarn med to. Men Frankrike sikret seg ekstraomganger, og der var de overlegne.

Han måtte bygge opp en ny generasjon etter dette, og lyktes med det. Da de tok VM-sølv i 2009, så var stjernene Allison Pineau, Amadine Leynaud, Mariama Signate, Siraba Dembele og Camile Ayglon.

Fra den gjengen er det bare Signate som nå er borte.

Men han klarte ikke å ta dem videre fra det. I 2013 takket han for seg og lot Alain Portes overta.

Det skulle ikke gi det løftet det franske håndballforbundet håpet på. For mens Frankrike under Krumbholz stort sett alltid gjorde det litt bedre enn man hadde forventet, så var de franske jentene mesterskapets største skuffelse både i EM i 2014 og i VM i 2015.

Krumbholz ble overtalt til et comeback før OL i Rio de Janeiro, og med "professoren" tilbake på benken, så var også Frankrike tilbake i toppen.

Han tok dem til finale, hvor det ble tap for Russland. Og fikk oppdraget med å gjøre Frankrike til en medaljekandidat i EM på hjemmebane i 2018.

Krumbolz fulgte opp OL-sølvet med EM-bronse i fjor, og nå gjør han et forsøk på å ta gull et år før planen.

Han prøver seg på det eldste trikset i boken når han hevder Norge bør vinne finalen med ti mål, og den finten går ikke på Thorir Hergeirsson. Akkurat det trikset gjennomskuet han for mange år siden.

Jeg fikk min seniordebut for Åsane i 1. divisjon som 16-åring. Det var på en dobbel bortekamp mot Lillehammer og Elverum. Et Elverum-lag som ble trent av nettopp Thorir Hergeirsson.

Etter at Lillehammer var beseiret på lørdagen, så ble treneren vår intervjuet i Østlendingen før kampen mot Elverum. Der prøvde han på det samme som Krumbholz. Nemlig å gi Elverum seieren på forhånd. Det ble kontant svart opp av Hergeirsson, som ikke var så urutinert at han lot seg blende av rosende ord fra motstanders trener.

Og Elverum ble et nummer for store for oss. Det ble seier for Hergeirssons utvalgte i den kampen. Noe vi satser på at han fikser også i VM-finalen.