PERLE: Stadig flere turister finner veien til Palau i Stillehavet. Foto: AFP/Sebastien Blanc.
PERLE: Stadig flere turister finner veien til Palau i Stillehavet. Foto: AFP/Sebastien Blanc.

Du må signere et løfte for å få lov til å besøke dette øyparadiset

For å få komme på besøk, må du love barna på øyene å ta vare på hjemmet deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Stillehavet, omtrent midt mellom Australia og Japan, ligger øystaten Palau.

Palau har bare rundt 20.000 innbyggere, noe som gjør det til et av verdens minste republikk. Landet består av mer enn 25 større øyer, og flere hundre mindre øyer og holmer. Havet mellom dem er turkisblått, og dykking er en av de mest populære aktivitetene.

– Republikken Palau er naturskjønn og magisk, konkluderer guidebook-giganten Lonely Planet på sine nettsider.

Det er derfor kanskje ikke så rart at nesten 150.000 turister fant veien til det lille landet i fjor. Dette er nesten 70 prosent flere enn i 2010, og nå har myndighetene tatt et uvanlig grep for å beskytte øysamfunnet, melder nyhetsbyrået AFP.

DYKKER: Mange turister velger å dykke når de besøker Palau.
DYKKER: Mange turister velger å dykke når de besøker Palau. Foto: Richard Brooks/AFP

Må love

Hvis man ønsker å besøke øystaten, må man nemlig signere et løfte om å respektere miljøet. Løftet stemples i de besøkendes pass og må signeres ved ankomst i landet.

Palau-løftet består blant annet av setninger som «Jeg lover dette som din gjest, å beskytte og bevare ditt vakre øyhjem og «jeg lover å tråkke lett, handle vennlig og undersøke med omtanke», ifølge nyhetsbyrået.

Myndighetene håper at dette vil sørge for at dempe skadene på naturen som blir forårsaket av turistene.

ØYER: Palau består av en rekke øyer.
ØYER: Palau består av en rekke øyer. Foto: Matt Rand/AFP

Løfte til barna

Løftet er skrevet med hjelp fra barna på Palau, og president Tommy Remengesau understreker at tiltaket handler om å bevare øya for fremtidige generasjoner.

– Vi er avhengig av omgivelsene for å overleve, og hvis vårt vakre land må gi tapt for miljøødeleggelser, vil vi være den siste generasjonen som får nyte både dets skjønnhet og biologiske mangfold, sier presidenten.

Det er spesielt antallet besøkende fra Kina som har eksplodert de siste årene, noe som har økt presset på infrastruktur og miljø.

Blant annet har enkelte av de besøkende fanget skilpadder for å ta selfies med dem, gått på skjøre koraller og kastet søppel på strendene, noe som har ført til raseri i lokalbefolkningen, skriver AFP.