Arbeiderpartiets byrådsleder Raymond Johansen holder 1.mai-tale på Youngstorget i Oslo 1. mai 2015.
Arbeiderpartiets byrådsleder Raymond Johansen holder 1.mai-tale på Youngstorget i Oslo 1. mai 2015. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Tillitsvalgte åpne om seksuell trakassering

Tidligerer LO-leder Gerd-Liv Valla, førstenestleder i LO Peggy Følsvik og over 700 andre kvinner tar et oppgjør med seksuell trakassering i fagbevegelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medlemmer, tillitsvalgte og ansatte i norsk fagbevegelse krever handling i forbindelse med bekjemping av seksuell trakassering, skriver Aftenposten.

I oppropet som er signert av 736 tillitsvalgte og ansatte i fagbevegelsen, står det at:

«Norge er et av verdens mest likestilte land. Likevel har vi fortsatt en lang vei å gå til vi har full likestilling og deltagelse for alle, og vi må starte i egne rekker».

– Klarte nesten ikke puste

For å beskrive hvilke holdningsendringer de vil skal skje, bruker de emneknaggen #ikketilforhandling, for å gjøre det tydelig at frihet fra seksuell trakassering nettopp ikke er til forhandling.

Videre i oppropet kommer det en rekke eksempler på situasjoner der ulike medlemmer i fagbevegelsen har opplevd seksuell trakassering.

En av historiene går slik:

«Vi var på forretningsreise for mange år siden. En av de valgte inviterte seg selv på rommet mitt på vorspiel før middag. Han oppførte seg respektfullt og hyggelig, men jeg stusset litt over hvorfor han absolutt skulle holde meg med selskap. Utover kvelden ble han småfull. Jeg var på vei for å bli med noen av de andre til sentrum av byen vi var i. Plutselig stod han i gangen og nektet å slippe meg forbi. Så grep han meg, løftet meg fra gulvet og holdt meg så hardt at jeg nesten ikke fikk puste.

Han insisterte på at jeg skulle bli med på rommet hans. Jeg klarte å prate meg ut av det og rive meg løs. Da konen hans døde noen år senere, ble jeg invitert på sydentur med ham, mot at jeg ikke skulle fortelle noen andre i ledelsen om det. Det ble aldri noe av».

En annen av historiene handler om da en kommentar ødela hele kvelden:

«Jeg var i strålende humør og fornøyd etter et landsstyremøte, etter å ha fått gjennomslag for en sak jeg hadde frontet. På vei fra gjengen jeg satt med og over til baren får jeg et par armer rundt hoftene og hører «jeg og X skulle tatt deg grundig samtidig». Jeg vrir meg løs og slenger fra meg en eller annen bemerkning og går til baren. Humøret er borte og kvelden blir kort(...).»

Skuespillere delte sine opplevelser

Oppropet fra fagbevegelsen kommer etter at nesten 500 norske kvinnelige skuespillere sto fram med sine historier.

På en lukket Facebook-gruppe samlet skuespillerne seg i et opprop mot ukulturen som rammer kvinnelige skuespillere, der de delte flere titalls historier om overgrep i bransjen.

– Som vi fryktet, viste det seg at det også i vår bransje finnes en struktur som har feilet i å forhindre, fange opp og få en slutt på seksuell trakassering, maktmisbruk og – i enkelte tilfeller – overgrep, skrev skuespillerne bak oppropet, som har fått navnet #stilleforopptak.