Bloggerne-Kristin ville hylle menn – fikk kritikk

Kristin Gjelsvik mener det er viktig å ikke skjære alle over én kam i disse #metoo-tider, og at vi må tåle litt griseprat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag publiserte Kristin Gjelsvik et innlegg på bloggen sin med tittelen «Kjære menn».

Innlegget var en hyllest til alle menn der ute som ikke behøver å føle seg truffet av #metoo-kampanjen.

«I en tid hvor det kan virke som at majoriteten hater menn, synes jeg det er på tide å gi mannfolka litt ros! De er jo tross alt en herlig rase, og i dag synes jeg landets flotte menn fortjener noen positive gloser», skriver hun.

Kritikk

I ettertid fikk Gjelsvik kritikk for å ha bagatellisert seksuell trakassering av kvinner, og for å kritisere #metoo-kampanjen.

I et nytt innlegg så hun seg derfor nødt til å oppklare hva hun mente med hyllesten, og at hun ikke aksepterer at kvinner skal finne seg i trakassering og voldtekt.

«Jeg synes det er synd at jeg må forklare at dette innlegget kun var en hyllest til menn, uavhengig av #metoo – for vi burde da kunne snakke pent om menn og skryte av dem, uten å måtte trekke inn det negative?» skriver hun.

– Denne kampanjen er bra og viktig, men det har vært mye hat mot menn. Og menn er fantastiske, sier Gjelsvik til God morge Norge.

Misbruk av begrepet

Hun mener at vi ikke må misbruke begrepet #metoo. For alle menn er ikke overgripere, slik hun mener det fremstilles som nå.

«Trakassering skal vi ta på alvor. Men altså… Jeg synes vi må tåle litt griseprat!», skrev hun innledningsvis i det første blogginnlegget. Det er noe av det som har skapt reaksjoner.

– Griseprat definerer jeg som en grovis i lunsjen. Historier som er litt på kanten og at man kan være litt drøy. Griseprat er ikke at sjefen visker i øret ditt at han vil ta deg her og nå, oppklarer bloggeren.

Ikke svertekampanje

Gjelsvik synes det er bra at vi har fått fokus på dette med seksuell trakassering og at det har ført til at flere menn kanskje tenker seg om.

– Men de skal ikke være redd for å gi et kompliment til en kollega som ser fantastisk ut på julebord. #Metoo handler om maktmisbruk og overgrep. Alle menn er ikke overgripere og mange av dem er fantastiske. Innlegget var en hyllest til de fantastiske mannfolkene som finnes dere ute, sier hun.

Hun synes det blir feil å bruke #metoo-kampanjen for at noen sendte deg et flørtende blikk. Da må man tenke over om dette egentlig er trakassering, mener hun.

Nervøse

– Alle menn jeg har snakket med mener det er en fin kampanje, men de er også nervøse for hvordan deres atferd blir oppfattet av andre.

Så presiserer hun at det er bra at de tenker over dette, men hun synes ikke at kvinner må bli helt hysteriske.

– Litt flørting må være greit. Det er viktig at vi kvinner sier fra. Er du ikke interessert, så si fra. Det handler om respekt for kvinner, men også at vi må være flinke til å gi beskjed og sette ned foten, sier hun.