Politiet styrker innsatsen:

Gjengene i Oslo blir mer brutale

Nå mener politiet det er avgjørende å få lagt ned en solid innsats over tid – før det eskalerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over tid har de kriminelle miljøene i Oslo utviklet seg til å bli ber brutale.

Terskelen for å bruke grov vold er lav og tilgang på våpen er stor blant de kriminelle miljøene i hovedstaden.

– Om de ikke har våpen på seg, så har de gjerne tilgang på våpen i nærheten. Har det skjedd noe, blir det for eksempel lagt ut våpen på forskjellige steder, sier avsnittsleder på Spesielle operasjon i Oslo Politidistrikt.

Av hensyn til arbeidet, kan han ikke identifiseres.

– Avgjørende innsats

Nå har politiet trappet opp innsatsen. Ifølge den nye sjefen for alvorlig kriminalitet i politidistriktet, Grete Lien Metlid, vil denne innsatsen være helt avgjørende dersom situasjonen ikke skal eskalere.

– Vi er bekymret for utviklingen og har sett over tid at vi har en krevende situasjon i byen.

Spesielt ressurskrevende er det å avverge alvorlige saker som pågår over lengre perioder.

– Den innsatsen vi legger den nå, vil være helt avgjørende for at vi ikke får en ytterlige eskalering av vold og trusler i byen. En utvikling som vi har sett i andre hovedsteder.

Interne oppgjør

Ifølge Metlid har de kriminelle miljøene blitt hardere. Unge gutter rekrutteres tidlig og lokkes med penger og statussymboler. Realiteten er grovere vold og flere kidnappingssaker. Årsakene til konflikt er mange.

– Narkotika er selvfølgelig en stor del av dette. Det er konkurranse om kundene, men det kan også dreie seg om interne oppgjør. Folk som ikke har fulgt ulike kodekser, sier avsnittslederen.

I oktober ble en mann i tjueårene, trolig tilknyttet Young Bloods, kritisk skadd da han ble skutt i hodet i det som tyder på å ha vært et internt oppgjør.

Mannen er nå pågrepet og sitter i varetekt. Han er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette. Ifølge hans forsvarer erkjenner han ikke straffskyld.

Skyteepisoden skjedde på Holmlia, syd i Oslo, men det er ikke bare her miljøene befinner seg. Det har også være skyteepisoder i sentrum.

– Det er egentlig bare flaks at det har gått bra, sier lederen av avsnittet.

Han sier de ulike gjengene vokst den siste tiden.

– I hvert fall når vi ser på de som er rundt dem. «Hangarounds», de som er på vei til å bli rekruttert, og de som gjør jobber for dem.

Spesielle utfordringer for Oslo

Ifølge både Metlid og de sivile politimennene er politiet nødt til å holde trykket som de holder nå, for at situasjonen ikke skal bli enda mer alvorlig.

Det er krevende når Oslo som politidistrikt skal være gode på mange fagområdet, i tillegg til å være et godt nærpoliti.

– Det er den største utfordringen vi har. Samtidig som vi skal klare å stå i innsatsen over tid. Vi har også andre kriminalitetsområder som øker og som er høy prioritert, men da er det viktig å vite at vi også er nødt til å jobbe med det som ikke er så synlig. De alvorlige hendelse som det krever daglig innsats for å avverge.

Det er den sivile politimannen enig i.

– Vi må ha nok ressurser til å jobbe med de avvergende sakene. Det er fort gjort å bortprioritere når arbeidet ikke er synlig, sier avsnittslederen.

Mer penger

For to år siden ble det klart at hele landet skulle gjennomføre politireformen. Oslo Politidistrikt har opplevd stor omorganisering som følge av reformen. Metlid tror arbeidet mot gjengene og de kriminelle miljøene vil bli bedre med ny organisasjon.

Har politiet kontroll sånn som det er nå?

– Jeg opplever at vi gjør en veldig god innsats og det jobbes godt nå. Derfor er innsatsen videre inn i 2018 viktig for politidistriktet. Det er viktig at man forstår de utfordringene vi har og gjør oss i stand til å stå i dette over tid, sier Metlid.

Nylig var Metlid i dialog med Politidirektoratet hvor hun var tydelig på bekymringen overfor gjengene. Nå er det satt av mer penger til arbeid mot de kriminelle miljøene i forslaget til statsbudsjett for 2018.