FORSVARER JONAS: Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder, mener Jonas Gahr Støre har alle forutsetninger for å vinen valg for Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSVARER JONAS: Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder, mener Jonas Gahr Støre har alle forutsetninger for å vinen valg for Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Dette sier Nato-Jens om Arbeiderpartiets krisevalg

Men Natos generalsekretær synes det er trist at det ikke går bedre med Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natos generalsekretær synes det er trist at det ikke går bedre med Arbeiderpartiet, men tror Jonas Gahr Støre kan vinne valg for partiet i fremtiden.

I TV 2-programmet «Underhuset» snakker Jens Stoltenberg blant annet om Nato-jobben, forholdet til Donald Trump og om Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Jeg kjenner Jonas. Jeg har jobbet med han i mange år, og Jonas er seig. Jonas har styrke. Det skjer i politikken at man ikke vinner valg. Det har jeg opplevd, og det har veldig mange andre opplevd. Og det er fullt mulig å komme tilbake og vinne valg, sier Stoltenberg.

Stoltenberg selv gikk på et enormt valgnederlag i 2001. Det var hans første stortingsvalg som statsministerkandidat, og Arbeiderpartiet endte på 24,3 prosent. Det var den laveste oppslutningen partiet hadde fått siden 1924.

Mener Støre kan vinne

Stoltenberg tror Støre kan vinne valg for Ap i fremtiden:

– Han har absolutt alle forutsetninger for å klare det. Og vi har sett mange ganger i politikken at det snur raskt. Jeg tapte et valg så det sang i 2001, og så vi vant valget i 2005 og 2009. Og vi gjorde et ganske godt valg i 2013, selv om koalisjonen ikke fikk flertall. Jonas sin motstander, Erna Solberg, vet jo også at det går opp og ned. Hun tapte i 2005 og 2009 og vant i 2013. Så det er demokratiet, det er politikken. Det svinger.

– Ble du skuffet da Arbeiderpartiet tapte i høst?

– Jeg er jo fortsatt sosialdemokrat. Min hjerte er i Arbeiderpartiet, så det er klart jeg hadde håpet på et annet resultat. Men jeg er veldig opptatt av at jeg ikke skal bli en del av norsk politikk, fordi jeg nå har en jobb hvor jeg representerer 29 land. Det er ikke noen hemmeligheten hvilket lag jeg heier på, men jeg er ikke lenger en spiller på den banen, sier han.

– Men tror du Arbeiderpartiet hadde tapt hvis du var partileder?

– Eh, jeg er helt sikker på at dette handler om mye mer enn personer. Og det er ihvertfall helt sikkert at det er mye lettere å sitte her i Brussel og mene ting om hvordan ting burde vært gjort enn å faktisk være der og måtte gjøre jobben. Så jeg kommer ikke til å bli sånn syvende far i huset som sitter og mener noe om hvordan ting kunne vært gjort bedre, sier han.

– Trist

Ved stortingsvalget i høst endte Ap på 27,4 prosent. Den er det nest dårligste valgresultatet i nyere tid, bare slått av katastrofevalget i 2001. På alle TV 2s målinger siden valget har partiet havnet under valgresultatet – og vært mindre en Høyre. Stoltenberg innrømmer at han synes det er trist at det ikke går bedre med Arbeiderpartiet.

– Som sosialdemokrat og mangeårig medlem av Arbeiderpartiet synes jeg selvfølgelig det er trist, sier Stoltenberg.

Stoltenberg har vært generalsekretær i Nato i litt over tre år, siden 1. oktober 2014. På våren samme år gikk han av som partileder i Arbeiderpartiet på et ekstraordinært landsmøte. Da hadde han ledet partiet siden 2002. Han var statsminister i Norge fra 2000 til 2001, men da var Thorbjørn Jagland Ap-leder. Denne uken ble det avgjort at Stoltenberg fortsetter som generalsekretær frem til 2020. Han blir dermed den lengstsittende Nato-sjefen siden 1994.

Se hele intervjuet med Jens Stoltenberg på TV 2 Nyhetskanalen fredag kl. 18.00 og/eller 21.40 eller på TV 2 Sumo.