VIL HA FAKTA PÅ BORDET: NJ, MBL og Redaktørforeningen presenterte undersøkelsen fredag morgen. Foto: Tom Rune Orset/TV 2
VIL HA FAKTA PÅ BORDET: NJ, MBL og Redaktørforeningen presenterte undersøkelsen fredag morgen. Foto: Tom Rune Orset/TV 2

Så mange medieansatte har opplevd trakassering

Mediebransjen har kartlagt omfanget av seksuell trakassering og seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

5741 medarbeidere svarte på undersøkelsen. Resultatet ble lagt fram fredag morgen.

3,1 prosent av de som har svart, oppgir at de har blitt utsatt for seksuell trakassering eller seksuelle overgrep i jobbsammenheng i løpet av de siste seks månedene. Det utgjør totalt 178 personer.

Verst for kvinner

Langt de fleste som har opplevd trakassering, er kvinner. Av de 178 personene som opplyser at de har blitt utsatt for trakassering eller overgrep, er 149 kvinner og 29 menn.

Midlertidig ansatte er mer utsatt enn frilansere og fast ansatte.

Undersøkelsen viser også at 17 prosent har blitt utsatt for uønskede kommentarer om kropp, klær eller livsstil det siste halvåret. 9 prosent har blitt utsatt for uønskede bilder, rykter, blikk eller telefoner.

Tar problemet på alvor

Norsk Journalistlag, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, Landslaget for lokalaviser og Norsk redaktørforening står bak undersøkelsen. Redaktørforeningens generalsekretær Arne Jensen sier undersøkelsen har vært en vekker for ham.

Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening sier bransjen ønsker å ta ansvar og at det er viktig å få fakta på bordet.

– Det er første gang vi gjør dette og setter fokus på seksuell trakassering. Vi tenkte det er viktig og riktig at vi gjør dette nå og at vi får fakta på bordet så vi kan jobbe videre med saken, sa Øgrey under presentasjonen av undersøkelsen.