President Vladimir Putin med sportsminister Vitalij Mutko under Sotsji-OL. Nå er det avslørt at Mutko antagelig styrte Russlands arbeid for å skjule at mang av utøverne var dopet.
President Vladimir Putin med sportsminister Vitalij Mutko under Sotsji-OL. Nå er det avslørt at Mutko antagelig styrte Russlands arbeid for å skjule at mang av utøverne var dopet. Foto: Pascal Le Segretain

Delte liste over 300 dopede russere

WADA delte torsdag opplysninger fra en lekket russisk dopingdatabase med internasjonale særforbund under et seks timer langt møte i Lausanne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge det velinformerte nettstedet Inside the Games fikk representanter for flere enn 25 særforbund til sammen om lag 300 navn på russiske utøvere som skal ha avgitt positiv prøve, men hvor prøveresultatet ble underslått.

Günter Younger, som leder etterforskningsavdelingen hos Verdens antidopingbyrå (WADA), sa at han tror opplysninger fra basen vil føre til at en rekke utøvere blir straffet.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) var blant forbundene som var til stede og fikk tilgang til opplysningene.

Også Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Den internasjonale paralympiske komité (IPC) var representert. Til sammen var flere enn 60 idrettsledere til stede, ifølge en pressemelding fra WADA.

Viktig dokument

WADA fikk i oktober tak i den interne databasen fra antidopinglaboratoriet i Moskva, som har stått sentralt i den russiske dopingskandalen. Opplysningene gjelder årene 2012 til 2015, år da Russland skal ha drevet med omfattende statsstøttet dopingjuks.

Etter å ha kvalitetssikret dokumentet og undersøkt det for skjulte data har WADA besluttet hvilke opplysninger som bør gis videre til de respektive særforbund.

Databasen inneholder resultater fra tusenvis av dopingprøver, mange av dem positive. Som avslørt i McLaren-rapporten var standard prosedyre ved Moskva-laboratoriet at positive prøver først ble rapportert til idrettsdepartementet, og om de tilhørte beskyttede eller prioriterte utøvere ble de «forsvunnet».

Veiledning

Under torsdagens møte fikk særforbund informasjon om navngitte utøvere og forbudte stoffer knyttet til dem. De fikk også de ulike rapportene om det russiske dopingjukset: WADAs Pound- og McLaren-rapporter, samt IOCs Schmid-rapport.

Ifølge Inside the Games fikk Schmid-kommisjonen tilgang til databasen før den avga sin rapport som bidra til at Russland som nasjon ble utestengt fra Pyeongchang-OL.

– Særforbundene kan regne WADAs etterforskningsteam som sin partner i videre behandling av sakene, sa Günter Younger, som ledet torsdagens orienteringsmøte.

– Nå er det opp til forbundene å følge opp informasjonen vi har gitt dem, men vi vil stå til rådighet med veiledning etter behov.

Ikke nok alene

Han understreket at opplysningene i databasen i seg selv ikke nødvendigvis er fellende bevis.

– Selv om det ikke i alle tilfeller vil være nok til å bevise brudd på antidopingreglementet, er dette troverdig bevismateriale som i kombinasjon med andre bevis kan bygge en tilstrekkelig sterk sak, sa Younger.

– Ved å kombinerte databasens opplysninger med e-postkorrespondansen fra McLaren-etterforskningen, vitnemål, fysiske bevis og rapporterte prøveresultater, kan saker som virket fastlåst gjenopptas og nye saker åpnes. Vi tror dette vil føre til at en rekke utøvere vil bli straffet.

(©NTB)