Etter å ha hatt kreft tre ganger ble Anniken (31) erklært frisk – så oppdaget hun en kul på halsen

Anniken Golf Rokseth var 23 år gammel da hun fikk lymfekreft. Etter to tilbakeball og fem år som kreftfri kjente hun igjen på dødsangsten da hun i høst oppdaget en ny kul på halsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dokumentarserien «Kampen for livet» fra 2014 ble vi kjent med Anniken Golf Rokseth.

I 2009 flyttet den da 23 år gamle Anniken til Alta for å studere. Der traff hun Erlend, som etter én måned ble kjæresten hennes.

På samme tidspunkt bestemte Anniken seg for å dra til legen etter å ha hostet opp blod. Fire uker senere fikk 23-åringen beskjed om at hun hadde lymfekreft.

I løpet av årene som kom fikk Anniken to tilbakefall, måtte gjennom mange runder med cellegift, stamcelletransplantasjon med fremmed donor, immunterapi og stråling. Hun ble etter en tøff kreftbehandling frisk.

Tre nye svulster

I høst ble Annikens verden for fjerde gang snudd på hodet da hun plutselig oppdaget en kul på halsen. Hun skjønte med en gang at det ikke var en vanlig hoven lymfeknute og ringte rett til Radiumhospitalet.

– De tok en ultralyd og en biopsi. Og da viste biopsien at det kunne være kreft i kulen. Så fikk jeg beskjed om at jeg måtte opereres for å finne ut hva det faktisk var, forteller hun til God morgen Norge.

Etter operasjonen fikk Anniken beskjed om at det ikke bare var én svulst, men tre. De hadde også fjernet en del lymfeknuter under operasjonen, noe Anniken tolket som at legene mistenkte spredning.

– Den venteperioden fra du har tatt operasjonen og til du får vite svaret er det verste som finnes.

Men svaret etter operasjonen ble en gledelig nyhet for Anniken.

– Det gikk bra. Det er godt at det kan gå bra selv om man har tre svulster, smiler hun.

Takker ektemannen

Anniken og Erlend hadde kun vært sammen i en måned da hun ble syk den første gangen. Da hun fikk det første tilbakefallet var hun usikker på om forholdet ville klare seg.

– Det går jo ikke bare ut over meg dette her, det går ut over han også. Jeg ble veldig lei meg på hans vegne. Men så slo han til med et frieri, og spurte om jeg ville gifte meg med han. Og det ville jeg selvfølgelig.

Da Anniken fikk det tredje tilbakefallet sto hun som hvit brud og fikk sin Erlend.

– Det har vært en salig blanding av kreft og kjærlighet over mange år. Min hovedmotivasjon har vært han. Å være frisk for han. At vi sammen kan være en nokså frisk enhet har liksom vært målet.

Senskader

Anniken lever fortsatt med senskader etter kreftbehandlingen, noe som gjør at kroppen ikke fungerer helt som den skal. Dette gjør at Anniken ikke kan jobbe fullt.

– Trikset er å akseptere at man har et nytt liv og en ny kropp. Med en gang man slutter å slåss mot kroppen, da blir livet så utrolig mye enklere. Jeg har slått meg til ro med at jeg ikke kan jobbe hundre prosent. Jeg lever utifra at jeg har andre rammer og begrensinger enn det jeg hadde før.

Anniken jobber nå i organisasjonen Ung Kreft der hun lager podcast som er for unge pårørende og kreftrammede.