– Hårreisende å gjøre et vedtak som sender barna våre ut på «dødsveien»

Politikere i Vaksdal vil sende over 200 skolebarn helt ned i seksårsalderen med skolebuss på veien de frykter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I årevis har politikere i Vaksdal kommune i Hordaland ropt høyt om at E16 på strekningen mellom Bergen og Voss er livsfarlig.

Siden år 2000 har det ifølge Statens vegvesen gått 300 ras på denne strekningen. På samme tid har over 30 mennesker mistet livet i trafikkulykker.

Nå har de samme politikerne altså bestemt at elever på Vaksdal og på Dale de neste fire årene må ta buss frem og tilbake til skolen på den rasutsatte veien.

– Som både mor og geolog så forstår jeg veldig godt at folk er redde for å slippe ungene sine ut på denne veien. Her går det ras ofte, sier geolog Trine Helle Simmenes.

Midlertidig skole på Stanghelle

Den betente striden startet etter at det ble bestemt at det skal bygges nye skoler, først på Dale og så på Vaksdal.

Som en midlertidig løsning i byggeperioden har kommunen vedtatt å sette opp en modulskole på Stanghelle, som ligger midt mellom de to bygdene.

Det medfører at Dale-elevene de to første årene må busses frem og tilbake på den rasutsatte veien til skolen deres er ferdig bygget, før elevene fra Vaksdal de neste to årene må pendle fra sin bygd.

Vedtaket har vakt så mye uro og harme at da TV 2 dro til Stanghelle for å intervjue foreldrene, møtte det opp nærmere 150 mennesker fra de tre småbygdene for å vise sitt engasjement gjennom et fakkeltog.

– Det er jo ekstra provoserende når politikerne har sagt at dette er en «dødsvei». Å da vedta et forslag som kan tilrettelegge for dette er helt hårreisende. Det er ungene våre det er snakk om, sier initiativtaker for foreldregruppen Marius Kvamme Tollefsen.

Marius Kvamme Tollefsen er far til en gutt som skal begynne på skolen neste år, og har tatt initiativ til foreldregruppen som arbeider for en alternativ løsning der barna kan gå på skole i sine egne bygder. Foto: TV 2
Marius Kvamme Tollefsen er far til en gutt som skal begynne på skolen neste år, og har tatt initiativ til foreldregruppen som arbeider for en alternativ løsning der barna kan gå på skole i sine egne bygder. Foto: TV 2

Alternativ løsning

Også Bodhild Laastad, som er bestemor til ei jente som begynner på skolen neste år, er opprørt.

– Det bryter med alle mine innerste instinkt når det gjelder hvordan små barn skal behandles av en kommune, sier hun.

Foreldregruppen har ved hjelp av fagfolk lagt frem en grundig utredning som viser at det først kan settes opp en skole på Dale, før den etter to år flyttes til Vaksdal. Ifølge utredningen vil dette alternativet koste omtrent det samme som kommunens løsning.

– For sent å snu

Men kommunen frykter at de da må betale skolene med driftsmidler i stedet for investeringsmidler, noe som vil utgjøre en stor forskjell for en liten kommune.

I tillegg peker de på at det nå er for liten tid til å gjøre en midlertidig skole på Dale klar til høsten.

– Det er dumt at ikke en alternativ løsning ble undersøkt grundigere tidligere i høst, da kan det være at vi hadde kommet fram til en bedre løsning enn den vi har et flertallsvedtak på, sier varaordfører i Vaksdal kommune, Sigmund Simmenes (Sp).

Men at det er for liten tid mener foreldregruppen er feil.

– Det er ikke for sent. Anbudet skal inn i januar. Vi har lagt frem saken hele veien, så å komme og si at det ikke er tid kjøper jeg ikke, sier initiativtaker Tollefsen.

Må bruke den veien de har

Varaordføreren sier at han forstår foreldrenes reaksjon, men forteller at det ikke er uvanlig at man må busse skoleelever i Vaksdal kommune.

Han presiserer at det er en rasfarlig vei, men påpeker at inntil videre så må de bruke den veien de har.

Varaordfører i Vaksdal kommune, Sigmund Simmenes (Sp), påpeker at de inntil videre må bruke den veien de har. Foto: TV 2
Varaordfører i Vaksdal kommune, Sigmund Simmenes (Sp), påpeker at de inntil videre må bruke den veien de har. Foto: TV 2

– En del av kritikken går jo på at dere ikke har tatt hensyn til barnas ve og vel i det hele tatt i denne drøftingen, hva tenker du om det?

– Det er delte meninger om hva som er barnas ve og vel. For mitt vedkommende så ser jeg ikke noe særlig problem med å sende barn med buss når det i tillegg skal være voksenfølge med.

– Men det hjelper ikke at det er voksenfølge hvis det går et ras?

– En del av det foreldrene hevder er at det er problemer med det praktiske på og av bussen også videre, sier varaordføreren.

Gir ikke opp

Foreldregruppen har ingen planer om å gi opp kampen.

– Det er ikke nevnt med ett ord hva som er best for barna i denne saken her. Og derfor kan vi ikke la være, vi kan ikke stå på siden. Det er ungene våre det er snakk om, avslutter Marius Kvamme Tollefsen.