PAKKEPRESS: Forventninger om flotte gaver kan friste folk til å handle over evne i julen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PAKKEPRESS: Forventninger om flotte gaver kan friste folk til å handle over evne i julen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Makser kredittkortet på julegaveshopping

Kreditthåndteringsselskapet Lindorff frykter mange nordmenn vil få problemer når julehandelen skal betales i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse Lindorff har gjennomført viser at nesten 600.000 nordmenn har lånt penger eller makset kredittkortet for å kjøpe julegaver.

Administrerende direktør Anette Willumsen mener høyt forventningspress gjør det vanskelig å holde igjen i julehandelen.

– Kjøp på kreditt er fornuftig for de som vet at de har evne til å betale tilbake. Det er ikke meningen å bruke kreditt for å finansiere en livsstil man ikke har råd til, sier Willumsen i en pressemelding.

Betal kredittkortregningen raskt

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 sier det i mange tilfeller er smart å handle med kredittkort, forutsatt at man kan håndtere regningen som kommer. Om man ikke klarer å betale alt på en gang, er det heller ikke så farlig om man bruker et par måneder på å betale.

Et par måneders rente utgjør ikke all verden. Men om du betaler så lite som mulig, blir renteutgiftene store.

– Det er de som betaler minimumsbeløpet som sponser kortselskapene. Da er det stor sannsynlighet for at du neste jul ennå ikke har betalt fjorårets julegaver. Det er oppskriften på dyr julegavehandel, sier Gundersen til TV 2.

Trangt i januar

Ifølge Sparebank 1 handler vi for 60 milliarder kroner til jul. En undersøkelse banken har gjennomført viser at 18 prosent frykter at de får dårlig råd i januar.

Sparebank 1s råd er ganske enkelt at man ikke bruker mer penger enn man har råd til.

– Før jul er det kanskje lett å miste oversikten og handle litt over evne. For mange fungerer det godt med et lite julebudsjett, å sette opp hvor mye mer man kan bruke enn i en vanlig måned. På den måten unngår man jule-bakrus i januar, sier Magne Gundersen.

Verst for de med problemer fra før

Lindorffs undersøkelse, som omfatter 24 land, viser at nordmenn på ingen måte er verst i klassen når det gjelder å handle på kreditt til jul. I Irland oppgir 32 prosent av de spurte at de må låne eller makse kredittkortet for å få råd til å kjøpe julegaver. 30 prosent av polakkene svarer det samme.

Tilsvarende tall for Norge er 12 prosent. Tallet er litt lavere enn i fjor. Da svarte 14 prosent at de låner penger eller makser kredittkortet før jul. Både i fjor og i år svarer fire av ti at de synes de bruker mer penger på julegaver enn de bør.

I Norge er drøyt 1000 personer intervjuet. Funnene viser at det er de som har økonomiske problemer fra før som sliter mest.

– Vi ser at folk i andre land handler mer av julegavene på kreditt. Det som bekymrer oss i Norge, er at de som sliter med økonomiske problemer både får større krav og flere saker mot seg, sier Lindorff-sjef Anette Willumsen.