KJØR FORSIKTIG: Nedbør og glatte veier skaper store problemer rundt om i landet.
KJØR FORSIKTIG: Nedbør og glatte veier skaper store problemer rundt om i landet. Foto: Kristian Myhre

Snø i store deler av landet – men hvit jul får vi ikke

Store deler av landet har fått snø det siste døgnet, men til uken kommer mildværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange steder i det ganske land har vært preget av hvit nedbør det siste døgnet.

– Østlandet har fått litt snø og det har også fjellområdene i Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog i Storm, Ina Ynnesdal.

– Også stedvis i Nord-Trøndelag har det kommet litt, samt nord i Nordland og litt i Troms og Finnmark, legger hun til.

Ingen hvit jul

I tillegg til snøfall, viser gradestokken godt ned på de blå gradene mange steder, men hvit jul får vi nok dessverre ikke. Til uken kommer nemlig mildværet tilbake.

– Nå blir det kaldere i morgen og inn i lørdagen og da blir det ganske vinterlige temperaturer. Østlige deler av Østlandet kan ha litt mer snødrift i vente, men ellers er det ikke kjempemye nedbør i vente fredag og lørdag, sier Ynnesdal.

De som håpet på skiføre til julehelgen må Ynnesdal skuffe.

– Det håpet om at vi nå skulle få kaldt, fint vær til jul er dessverre ikke der lenger, til stor skuffelse for mange, sier hun.

Stigende temperaturer

Et lavtrykk ved Island danner en front med mildere og mer maritim luft, som først vil komme innover de sørlige delene av landet.

– Temperaturene vil først stige i Sør-Norge, men etter hvert vil man også merke det oppover i Nord-Norge. Det er i utgangspunktet mye mildt vær i vente resten av uken, sier hun.

Det eneste håpet om vinterlige forhold er at vinden snur.

– Men det vil være forbigående, da er det kanskje snakk om en dag med kaldt vær og hvilke dager dét kan bli er vanskelig å si, sier Ynnesdal.

De største mulighetene for mer snøvær mot julehelgen finner man i Nord. De vil også merke mildværet, men ligger mer til rette for kaldere vinder og dermed noe snø.

I tillegg kan en del av snøen som allerede har falt i indre Østlandsområder, bli liggende.

– Selv om det er mildt er det ikke sikkert det blir så mye nedbør, så den snøen som er der kan kanskje klare å bli liggende, sier Ynnesdal.

Temperaturendringer gir glatt føre

Ynnesdal advarer om at endringer i temperatur, som den vi får til uken, gjerne går hånd i hånd med glatte forhold.

– Når det begynner å snu kan det fort bli litt skummelt med tanke på kjøreforhold og når folk skal ut og gå, så man må helt klart være bevisst på det, sier hun.

Politiet i Østfold la i går ut en melding på Twitter hvor de meldte om glatte veier og ba folk la være å kjøre med mindre det var helt nødvendig. Operasjonsleder Terje Norang forteller at folk heldigvis har tatt til seg beskjeden, men forteller at det fortsatt er glatt i distriktet.

– Det ligger på rundt null grader nå, så det er fortsatt anledning til å være forsiktig, sier han til TV 2.

I Troms har de hatt et par utfordringer med tunge kjøretøyer som har stått fast, men utover det har ikke snøværet bydd på store problemer.

– Ut fra været og snøen som har kommet, har det gått bra. Det har ikke vært store utfordringer. Det har vært et par vi har måttet bistå, men ellers har det gått bra så langt, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt Kåre Munkvold.

Munkvold forteller at det er stedvis glatt i distriktet og at de har fått en del snø i området i det siste. Trafikkbildet har ikke blitt spesielt påvirket av dette og Munkvold tror folk er flinke til å kjøre etter forholdene.

– Ja, det burde ikke komme som en overraskelse at det er snø innimellom her oppe, så forhåpentligvis vet de hvordan de skal bete seg når den kommer, sier han.