BYGGER MUSKLER: Kristian Alvern (16) fra Asker trener flere ganger i uka for å oppnå drømmekroppen.
BYGGER MUSKLER: Kristian Alvern (16) fra Asker trener flere ganger i uka for å oppnå drømmekroppen. Foto: Anders Myhr Nielsen/ Helsekontrollen

farlig trend:

Oppsøker mindreårige for å selge treningsdop

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Dealerne fristet med større muskler og at jentene kom løpende. Fagfolk er bekymret, og frykter mørketall når det kommer til steroidbruk blant unge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selgerne som oppsøkte den da 15-årige Kristian Alvern på en hjemmealene-fest sa ingenting om bivirkningene. Kristians eldre bror har vært en treningsmentor, og har advart lillebroren og fortalt om fysiske og psykiske konsekvenser ved å ta steroider.

Da tilbudet kom hadde Kristian allerede tatt et valg om å holde seg unna treningsdop. I dag er han ett år eldre, og trener minst tre dager i uka. Han er overbevist om at andre gutter bruker steroider.

Kraftig økning

Andelen av elever i videregående skole som går på et treningssenter har økt kraftig siden første måling i 1992, og i gjennomsnitt trener i dag 51% av 18-årige gutter på et senter.

Asker kommune, der Kristian Alvern bor, er i Norgestoppen, her trener 7 av 10 eldre tenåringer på et senter. Og hovedgrunnen til at tenåringer svetter og sliter: De vil ha en flott kropp.

PÅ TRENING: Kristian Alvern og Marte Spurkland på treningssenteret i Asker.
PÅ TRENING: Kristian Alvern og Marte Spurkland på treningssenteret i Asker.

– Spesielt gutter opplever et langt sterkere kroppspress nå enn tidligere, forteller David Taylor fra Utekontakten i Asker kommune.

Falskt kroppsideal

– Jeg startet å trene fordi jeg ville ha det ungdom i dag vil ha: Sixpack, store armer, bryst og rygg. Jeg har vært fristet til å bruke treningsdop, men jeg kommer ikke til å gjøre det, sier Alvern.

Ifølge Kristian er problemet at mange unge følger personer på Instagram som har mistenkelig flotte muskler. Og synet på den perfekte kroppen endres.

PASSER PÅ: Marte Spurkland sammen med Utekontakten i Asker kommune som blant annet jobber med å forhindre bruk av treningsdop blant unge.
PASSER PÅ: Marte Spurkland sammen med Utekontakten i Asker kommune som blant annet jobber med å forhindre bruk av treningsdop blant unge.

– Slike kropper som blir oppfattet som perfekte er uoppnåelig uten doping, påstår han.

I undersøkelser oppgir 3% av norske 18-25-åringer at de bruker doping, men mellom 20% og 30% prosent sier de kjenner noen som bruker steroider. Mange i treningsmiljøer mener tallet er feil, at langt flere enn 3% tar ulovlige snarveier.

Bekymret

Christian Mathisen fra Fredrikstad brukte doping i 17 år, og trente for å hevde seg i bodybuilding. Han har betalt dyrt for misbruket, og jobber i dag med å advare ungdom mot treningsdop.

– Det startet i 1991 med at vi var to små, tynne, sjenerte gutter som ønsket raske resultater, og det fikk vi da vi begynte på den første kuren. Det ga en enorm respons, og mersmak til å fortsette videre.

I dag trener han uten doping, men er bekymret over utviklingen han ser på treningssentrene.

– Det er mye mer vanlig å bruke treningsdop i dag enn da jeg startet. Noen kvelder kan jeg peke ut ti stykker som tar steroider. Det er jo så enkelt å se, for jeg har holdt på med dette så mange år, sier Mathisen.

Hjerteinfarkt

Christian fortsatte misbruket av steroider og var aktiv i bodybuilding-miljøet frem til 2008. Da hadde misbruket vart i 17 år, og konsekvensene hadde for lengst meldt seg. Han slet med angst, søvnproblemer og hadde mistet evnen til å produsere sædceller, men fikk i 2001 en datter ved hjelp av prøverørsbehandling.

– Jeg hadde blitt avhengig, og klarte ikke å slutte etter at hun ble født, bare fortsatte å bygge muskler for å bli størst og best i bodybuilding.

I 2009 fikk han sitt første hjerteinfarkt, og hadde to hjertestans og syv hjerteinfarkt de neste tre årene. Livet var mørkt, han mistet omsorgsrett for datteren og kontakt med familien. Mathisen forsøkte å ta livet sitt, men lyktes ikke, og havnet etter hvert i fengsel. Det snudde livet hans, han begynte å arbeide mot doping da han kom ut, og ble etter hvert gjenforent med datteren.

Nylig kom boken «Englevakt», der Mathisen forteller om hvor heldig han er som lever. Ti av treningskameratene hans som dopet seg er døde.

BRUKTE DOP: Christian Mathisen forteller om sin fortid som avhengig av treningsdop. I dag jobber han med Christine Wisløff (til høyre) for å opplyse unge om de alvorlige konsekvensene.
BRUKTE DOP: Christian Mathisen forteller om sin fortid som avhengig av treningsdop. I dag jobber han med Christine Wisløff (til høyre) for å opplyse unge om de alvorlige konsekvensene.

Forventer bølge

Christine Wisløff leder Steroideprosjektet ved Oslo Universitetssykehus og jobber sammen med Christian Mathisen med å fortelle ungdommer om konsekvenser.

– Steroider er syntetisk fremstilte hormoner, som kan påføre kroppen store forstyrrelser, som impotens og infertilitet. I tillegg kommer alvorlige psykiske bivirkninger, som depresjon og angst. Noen går også så langt som å ta sitt eget liv, sier hun.

– Om 4-6 år vil vi se konsekvensene, for bruken har tatt av, legger Mathisen til. – Det tar litt tid, så kommer det i form av bivirkninger og psykiske problemer.

Tilgjengelig, men straffbart

Helsekontrollen har tatt stikkprøver og snakket med rundt 15 gutter og menn i alderen 15-25 år på treningssentre i Oslo-området. Nesten halvparten forteller at treningsdop er lett tilgjengelig, og bare noen telefoner unna, dersom man får lyst til å prøve. Men mange forteller også at de ikke kjenner noen som holder på med doping.

Flere nettbutikker er tilrettelagt for norske kunder, med et stort utvalg av ulike ulovlige dopingmidler. En webshop skriver at 2-3% av pakkene blir stanset i tollen, og garanterer ny forsendelse dersom dette skjer.

Beslag

Tolletaten ønsker ikke å kommentere dette tallet, men innrømmer at de kun har kapasitet til å sjekke en del av postpakker fra utlandet. Utvalget av post blir gjort ut fra kunnskap om hvor doping sendes fra og annen etterretning.

– Dopingbeslag anmeldes til politiet, forteller tollinspektør Tor-Inge Fugelsnes, som nesten daglig finner doping i postpakker som kommer med fly til Gardermoen.

Fra 2013 er besittelse og bruk av treningsdop ulovlig i Norge. Store beslag kan gi dommer på flere års fengsel. Mens mindre beslag gjerne henlegges, eller fører til forelegg og bot.

Se reportasjen om treningsdop på Helsekontrollen på TV 2 torsdag kl 20.