Sentralbanksjef Øystein Olsen holder nok en gang renten i ro.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen holder nok en gang renten i ro. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Varsler tidligere renteheving enn forventet

Har ligget i ro på rekordlavt nivå, men rentehoppet kan komme tidligere enn forventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styringsrenten har ligget i ro på rekordlave 0,5 prosent siden våren 2016. I tråd med forventningene både hos markedet og blant analytikerne ble styringsrenten holdt uendret av Norges Banks sentralstyre torsdag.

Samtidig anslår Norges Bank at renten vil ligge i ro fram til høsten neste år. Det betyr at sentralbanken nå ser for seg en raskere renteheving enn tidligere – da første renteheving ble anslått å komme midtveis i 2019.

– En svak krone og sterkere vekst i utlandet er blant hovedfaktorene bak hevingen av rentebanen. Norges Bank later ikke til å være bekymret over prisnedgangen i boligmarkedet, heter det i en vurdering fra Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen.

Hovedstyrets beslutning var enstemmig, og kom ikke som noen stor overraskelse.Sentralbanken mener at det fortsatt er behov for en ekspansiv pengepolitikk. Hovedstyret legger til grunn at rentene i utlandet er lave og at det fortsatt er rom for vekst i kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi. Dessuten er det utsikter til at prisveksten holder seg under inflasjonsmålet på 2,5 prosent de neste årene.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

I pressemeldingen fra Norges Bank heter det at endringene i utsiktene og risikobildet tilsier samlet sett en noe tidligere renteøkning enn i forrige vurdering. Usikkerheten om virkningene av pengepolitikken taler for å gå varsomt fram, også når det blir aktuelt å heve styringsrenten, understrekes det.

(©NTB)