Helsefarlig muggsopp funnet i populær barneleke – nå skjerpes kravene

– Jeg ville ikke engang gitt denne dukken til hunden min, sier ekspert etter muggsoppfunn i Baby Born-dukke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danske TV 2 avslørte onsdag at den populære Baby Born-dukken som på verdensbasis er solgt i over 22 millioner eksemplarer, kan inneholde sopp og mugg.

Se nyhetsinnslaget fra TV 2 Danmark øverst i saken!

På oppfordring fra kanalen, har danske Teknologisk Institut (TI) undersøkt diverse badeleker, samt Baby Born-dukken, og sett etter spor etter helsefarlig muggsopp.

I både badelekene og Baby Born-dukken ble det funnet spor av muggsopp.

Ifølge instituttet skal det bare én dråpe vann til, som for eksempel sikkel eller badevann, for at mugg og sopp får gode vekstvilkår på innsiden av lekene.

Blir man eksponert for muggsopp, er vanlige reaksjoner tretthet, hodepine og konsentrasjonsvansker.

POPULÆR: Baby Born-dukkene er svært populære blant barn verden over, og kalles ofte «Den levende dukken».
POPULÆR: Baby Born-dukkene er svært populære blant barn verden over, og kalles ofte «Den levende dukken».

Har man allergi eller astma kan man også få sterkere helsemessige reaksjoner.

Krever vaskeinstruksjon

Danske Sikkerhedsstyrelsen er en dansk statlig myndighet som har ansvar for elektrisitet-, gass-, fyrverkerisikkerhet, samt visse forbrukerprodukter, som barneleker.

De har nå grepet inn i saken, og varsler at de fremover kommer til å kreve at leketøysprodusenter tilbyr kunden vaskeinstruksjoner for leken.

– Med hensyn til badelekene, har vi på bakgrunn av TV 2s reportasje valgt å innskjerpe kravene overfor detaljhandelen, sier deres kommunikasjonssjef Mette Cramon til danske TV 2.

NYE KRAV: Sikkerhedsstyrelsens kommunikasjonssjef Mette Cramon varsler nye krav til leketøysprodusenter. Foto: Sikkerhedsstyrelsen
NYE KRAV: Sikkerhedsstyrelsens kommunikasjonssjef Mette Cramon varsler nye krav til leketøysprodusenter. Foto: Sikkerhedsstyrelsen

Og:

– Veiledninger om hygiene og rengjøring skal følge med sammen med leker som er blitt laget på en slik måte at det oppstår risiko for muggvekst. Det gjøres for å advare forbrukerne.

Videre sier Cramon at Sikkerhedsstyrelsen fremover kommer til å gjennomføre kontroller for å forsikre seg om at bransjen lever opp til de skjerpede kravene.

«Tisser» ut mugg og sopp

Baby Born-dukken blir ofte kalt «Den «levende» dukken» fordi den kan både «spise» og «bæsje».

POTTETRENING: Baby Born-dukkene kan både «tisse» og «bæsje». Foto: Produsenten
POTTETRENING: Baby Born-dukkene kan både «tisse» og «bæsje». Foto: Produsenten

Inni dukken gjemmer det seg plastikkslanger som kobler dens munn til skrittet, slik at når dukken «tisser» når den er blitt gitt vann.

Det er i vannet som kommer ut av dukken at det kan medfølge sopp.

I danske TV 2s undersøkelse kom det frem at det i en åtte måneder gammel Baby Born-dukke gjemte seg muggsopp i slangen, samt i åpningene ved munnen og skrittet.

– Jeg ville ikke engang gitt denne dukken til hunden min, sier lektor Birgitte Andersen ved Danmarks Tekniske Universitet til TV 2.

Vil ikke endre produktet

Zapf Creation AG, som produserer Baby Born-dukkene, varsler også endringer etter TV 2s avsløring. Selskapets produktutviklingssjef, Wolfgang Hoffmann, skriver dette i en e-post:

«I dette tilfellet ser vi det ikke som en nødvendighet å endre produktet. Men vi vil endre bruksanvisningen for å gjøre kundene mer oppmerksomme på at det er en risiko når de ikke rengjør dukkene korrekt hver eneste gang. Hvis dukken er blitt brukt over en lengre periode uten rengjøring, er det fare for utvikling av muggsopp. Derfor ber vi våre kunder om å rengjøre dukken korrekt ved å følge våre rengjøringsinstruksjoner. Hvis det er gjort, er vi sikre på at det ikke er noen rester».

Mugg i populær biteleke

TV 2 har tidligere skrevet om den populære biteleken Sophie the Giraffe, som det også kan oppstå mugg i.

Biteleken, som koster rundt 250 kroner, har i likhet med for eksempel en hundeleke et hull i bunnen, slik at barnet kan klemme på den og lage pipelyder.

Med hullet kommer også risikoen for at fukt, som for eksempel sikkel, drypper inn, og dermed kan mugg oppstå.

– Det er aldri bra, verken for store eller små, å være rundt mugg. Spesielt ikke for de med astma og allergier, sier barnelege og allergispesialist Leila Sayed ved Barneallergiklinikken i Oslo til TV 2.

Hun sier at foreldre bør passe på alle leker som blir utsatt for fukt, da muggsopper kan utløse allergi og astma, samt bidra til andre sykdommer.

– Foreldre bør være obs på leker som er i et fuktig miljø, som for eksempel badevann. Det kan lett oppstå muggsopp i slike miljøer, sier hun.