President Vladimir Putin under den årlige pressekonferansen i Moskva torsdag. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
President Vladimir Putin under den årlige pressekonferansen i Moskva torsdag. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) Foto: Mikhail Klimentyev

Putin: – Trump-beskyldninger ødelegger USAs politiske system

Russlands president Vladimir Putin (65) lover et mer moderne Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten svarer på spørsmål om alt fra utenrikspolitikk til privatlivet sitt under pressekonferansen.

Det er den første etter at han kunngjorde sitt kandidatur til presidentvalget i mars 2018, og han får naturlig nok en del spørsmål relatert til det.

Hevder han vil ha politisk konkurranse

– Er det ikke kjedelig for deg å ikke ha en reell motkandiat, spør en journalist.

Det relevante spørsmålet blir først tøyset bort av Putin, men han framholder at han ønsker mer konkurranse slik at det politiske systemet kan bli mer balansert, og han ber opposisjonen legge fram et program som bygger på det russiske folkets vilje.

Han sier at opposisjonsledere har skapt mye bråk uten å ha noe å tilby nasjonen.

– De burde legge fram et ordentlig politisk program, sier han.

Selv stiller han i presidentvalget som uavhengig kandidat, til tross for sin nære tilknytning til regjeringspartiet. Putin har nå en oppslutning på 80 prosent og det er ventet at han vil vinne overlegent når Russland holder presidentvalg 18. mars.

– Bisarre beskyldninger fra USA

En amerikansk journalist spør Putin om hvordan han vil forklare påstandene om kontakt mellom amerikanere og russere under den amerikanske valgkampen i 2016.

– Dette er bisarre påstander for meg, sier Putin. Han sier også at beskyldningene om Trump-kampanjens russlandforbindelser er ødeleggende for det amerikanske politiske system.

– Det er respektløst overfor de som stemte på Trump, sier han.

Putin sa også at han ikke har tenkt å la Russland bli trukket inn i et nytt våpenkappløp med USA.

Han lovet at Russland ikke vil trekke seg fra nedrustningsavtalen START III selv om han mener USA framstår som vinglete.

Kritiserer USAs Nord-Korea-politikk

Når spørsmålet om Nord-Korea kommer opp, nøler Putin noe. Så kritiserer han amerikanske kongressmedlemmer for å tillate Trump å kjøre relasjonen til Nord-Korea inn på et ensidig spor.

– Jeg tror Nord-Korea ble provosert til å bryte avtaler, og fortsette atomprogrammet sitt, sier Putin.

– Vi er opptatt av å samarbeide med det internasjonale samfunn. Vi anerkjenner ikke Nord-Korea som en atommakt, det har jeg vært tydelig på hele tiden.

Forsvare dopingtatte utøvere

Vladimir Putin sier Russland vil samarbeide med WADA og IOC over utøverne som er anklaget for doping, men landet er også klar til å forsvare dem i retten.

– Hvordan vi vil bygge relasjonene med WADA og IOC? Forhåpentligvis konstruktivt. Vi vil i ro jobbe med dem og fjerne problemene vi har, sa Putin under sin årlige pressekonferanse.

– Men vi vil selvfølgelig jobbe med å forsvare interessene til våre utøvere, også i domstolen, la han til.

I løpet av de siste ukene har i alt 31 russiske utøvere blitt diskvalifisert fra 2014-OL i Sotsji. IOC mener de har brutt dopingreglementet. Russland som nasjon ble nylig utestengt fra neste års vinter-OL i Sør-Korea.

Lover mer moderne Russland

Putin sier han ønsker at Russland skal oppfattes som et moderne land med god teknologisektor, høy levestandard og god infrastruktur. Han lover også å modernisere landets økonomi og gjøre den mer effektiv og fleksibel.

Dette er Putins 13. pressekonferanse av dette slaget, og han brukte hele onsdagen på å forberede seg, opplyser presidentens talsperson Dmitrij Peskov.

Pressekonferansen startet klokken 10.00 norsk tid, og varte nærmere fire timer.

(NTB/TV 2)