Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen kaller det en glipp at Ladies Tour of Norway ikke fikk vite at de hadde krav på en millionsum.
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen kaller det en glipp at Ladies Tour of Norway ikke fikk vite at de hadde krav på en millionsum. Foto: Mathiesen, Tor Erik H.

Kvinneritt hadde krav på millioner, men Sykkelforbundet holdt det skjult

Norges Cycleforbund sier det var en glipp at de holdt skjult at Ladies Tour of Norway hadde rett på to millioner kroner i støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK melder at Sykkelforbundet ikke underrettet Ladies Tour of Norway om at de var en del av avtalen da de solgte rettighethene for det rittet, Tour des Fjords, Tour of Norway og sykkel-NM til TV 2 i januar 2016.

Salgssummen på ni millioner kroner ble fordelt på de tre andre arrangementene slik at de kunne dekke produksjonskostnader. Ladies Tour of Norway betalte dette selv. De ble ikke fortalt at de var en del av avtalen.

De har heller ikke fått innsyn i den før nylig. Det er ikke på grunn av manglende forsøk, sier rittdirektør Roy Moberg til TV 2.

– Vi har vært i dialog med Sykkelforbundet siden før sommerferien i fjor, og har forsøkt å få innsyn. Det var først 23. november at vi fikk tilgang til medieavtalen. Det har altså vært en lang reise før vi fikk innsyn. Det er uheldig.

– Hvorfor fikk ikke dere innsyn?

– Det må du spørre Sykkelforbundet om. Vi har forsøkt skriftlig og muntlig med ulike personer. Men jeg har ikke noe god forklaring. De sier til oss at det var en glipp, sier Moberg.

– Tror dere det har blitt skjult bevisst?

– Det vil jeg ikke kommentere. Det blir bare spekulasjoner.

– Vi vil ha det vi har krav på

Ladies Tour of Norway krever nå rundt to millioner kroner fra Sykkelforbundet.

– Det er ingen føringer i medieavtalen for fordeling av pengene. Men samtidig er det jo føringer for at alle rittene skal ha vederlag. Sånn sett kan man si at vi er berettiget vederlag for 2016, 2017 og 2018.

– Vi har en god dialog med Sykkelforbundet nå om hvor stort vederlaget skal bli. Vi mener oss berettiget til et relativt stort beløp. Men vi ser at vi ikke skal ha like stort bidrag som herrerittene, og det er heller ikke det vi ber om, sier Moberg til TV 2.

– Men vi skal ha vår rettmessige del. Grunnen til at vi ikke forlanger en like stor andel, er at vi ikke ble sendt direkte på TV 2 i 2016. Det var først i 2017 og 2018. Og vi har ikke like mange etapper som herrerittene.

– Ville ikke skjedd med et herreritt

Selv om Moberg ikke vil spekulere i årsakene til at de ikke fikk innsyn i medieavtalen, innrømmer han overfor TV 2 at han ikke tror det samme ville skjedd med et herreritt.

– Det mener jeg. Vi er et World Tour-ritt. Vi er det første og eneste World Tour-rittet i Norge. For å si det sånn, hadde det vært et World Tour-ritt for herrer det var snakk om, ville ikke dette skjedd. Det føler jeg meg trygg på.

Harald Tiedemann Hansen, forbundets omstridte leder, kaller i en epost til NRK det hele for «en glipp» og erkjenner at de burde fått innsyn tidligere.

– Norges Cykleforbund er opptatt av likebehandling. Vi er helt enige i at Ladies Tour of Norway skal ha sin rettmessige andel av medieavtalen som går fra 2016-2018, og de kommer til å få utbetalt dette i 2018, skriver Hansen i en mail til NRK.

Harald Tiedemann Hansen er også sentral i gigantunderskuddet etter sykkel-VM.