IKKE STRAFF: Flertallet vil gi rusmisbrukere oppfølging i helsevesenet i stedet for straff i rettsvesenet. Bildet er tatt i Los Angeles i USA.
IKKE STRAFF: Flertallet vil gi rusmisbrukere oppfølging i helsevesenet i stedet for straff i rettsvesenet. Bildet er tatt i Los Angeles i USA. Foto: Jae C. Hong/AP

Flertall på Stortinget: Vil ikke straffe rusmisbrukere

Et flertall på Stortinget vil gjøre store endringer i ruspolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flertall på Stortinget for å gjøre en stor omlegging av norsk ruspolitikk.

Flertallet ønsker å slutte å straffe folk for narkotikamisbruk, og i stedet hjelpe dem via helsevesenet.

Partiene «ønsker å overføre ansvaret for samfunnets oppfølging for bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk fra justissektoren til helsetjenesten», heter det i teksten.

Det var VG som først omtalte saken.

– I dag feirer vi!

Det er partiene Ap, Høyre, SV og Venstre som står bak innstillingen fra Stortingets Helse- og omsorgskomité.

SV-representant Nicholas Wilkinson er svært glad for flertallet.

– I dag feirer vi! Dette er første vedtak noensinne gjort i Stortinget som sier entydig at vi skal flytte ansvaret for oppfølging av de som ruser seg, fra straff til hjelp og behandling, sier han til TV 2.

Han presiserer at forslaget kun er starten på det Wilkinson håper blir en større rusreform.

– Dette er første skritt i noe som må være en større, helhetlig reform, ikke et enkelt lovforslag. Det er en innstilling til departementet om at det ønskes endring, sier han.

Vil ta bakmennene

Wilkinson sier at SV har samarbeidet med rusmiljøer for å utarbeide innstillingen.

– Rusmisbrukere og deres pårørende har ventet i mange tiår på en endring. De trenger og fortjener bedre behandling og ikke minst bedre ettervern, sier han.

Han understreker også at en endret ruspolitikk som komiteen etterlyser, ikke betyr legalisering av narkotika.

– De som selger og bakmennene ønsker vi å intensivere arbeidet med å ta. Det er ingen som foreslår at vi skal legalisere narkotika, men vi må tenke nytt, sier han.

Ap og Høyre: Fortsatt forbud

I innstillingen tar komitémedlemmer fra Ap og Høyre et forbehold om at «et fortsatt forbud mot bruk og besittelse av narkotika er et viktig normdannende tiltak». De to partiene mener imidlertid at dette ikke står i veien for en ruspolitikk med mer vekt på skadereduksjon.

Frp og KrF er ikke en del av Stortingsflertallet. Partiene er uenig i at man løser dagens rusproblemer med å avkriminalisere bruk av narkotika, heter det i innstillingen.

Partiene mener «at å avkriminalisere selv lettere narkotiske stoffer er å avdramatisere bruk av narkotika, og å sende ut signal som ufarliggjør både bruk, miljøpåvirkning og utprøving».