SKUMMELT: Kjæledyra våre trenger ekstra omsorg på nyttårsaften.
SKUMMELT: Kjæledyra våre trenger ekstra omsorg på nyttårsaften. Foto: Sebastian Willnow / AFP Photo

Slik blir nyttårsaften bedre for kjæledyra

Nyttårsaften er en festdag for oss på to bein, men de på fire er sjelden like glad for den store feiringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi skriver snart 2018 og årsskiftet skal feires med brask og bram. Fyrverkeri er for mange en selvfølgelig del av markeringen, men for kjæledyra våre kan det være svært skremmende.

Ikke alle dyr reagerer på fyrverkeri, men noen blir så redde at de påfører seg selv alvorlige fysiske skader.

– Vi ser tilfeller hvor hunder og katter forsøker å spise seg gjennom dører, karmer, sofaer og gulv, og som ødelegger seg til blods. Dyr i panikk kan skade seg vesentlig, sier president i Den norske veterinærforening, Torill Moseng.

Oppfør deg normalt

Et godt utgangspunkt for å gi dyra en bedre nyttårsfeiring er å oppføre seg så normalt som mulig. Dyr merker fort hvis noe er annerledes og blir ofte selv stresset dersom eierne er det.

Gå en god tur tidligere på dagen, gi mat som vanlig og bruk tid på å stimulere og slite ut kjæledyret.

Når det smeller og står på som verst, er det også viktig å oppføre seg som vanlig. Selv om det kan være vanskelig er det viktig å ikke trøste for mye.

– Hvis vi gjør som vi gjør med barna, og trøster veldig mye, så tenker hunden at sjefen er redd og at situasjonen er farlig. Det er nok den største feilen som de aller fleste gjør, sier Moseng.

  • Oppfør deg normalt. Dyret blir mer stresset hvis resten av «flokken» oppfører seg unormalt.
  • Skjerme dyra fra skremmende lys og lyd eller hele situasjonen.
  • Sett på rytmisk musikk.
  • Bruk tid på å slite dem ut på dagen.
  • Ha valper sammen med trygge, eldre hunder som ikke reagerer på fyrverkeriet.
  • Ikke trøst for mye.

– Vær en trygg sjef i flokken, legger hun til.

Tar kjemien til hjelp

Høy lyd er ikke det eneste dyra reagerer på på nyttårsaften. Også det sterke lyset fra fyrverkeriet kan være skremmende. Dette kalles henholdsvis lydfobi og lysfobi.

– Det er for det første ikke alle dyr som har det vi kaller lydfobi og lysfobi. Ikke alle hunder reagerer med angst og redsel og det gjør heller ikke alle valper. Men det er viktig å vite at mange gjør det og at det er viktig å forebygge, sier Moseng.

Man kan blant annet benytte seg av forebyggende programmer som med en rolig tilnærming hjelper dyra med å vende seg til skumle lyder.

– Men da må man gjøre det hele året og ikke bare i noen uker før nyttårsaften. Det funker på mange hunder, sier Moseng.

– Det finnes også feromoner, som er duftstoffer som gjør dyra trygge. Det er de samme duftstoffene som tispa utsondrer når hun dier og det kan hjelpe mange hunder, legger hun til.

Medisinering

Bekymrede dyreeiere kan også bruke medisiner for å roe sine firbeinte venner på den store dagen, men da er det svært viktig å konsultere med veterinær først.

– Det er en del som tenker at medisiner er best, og helt klart – noen dyr trenger dette. Men hvis medisinene ikke er forskrevet for lyd- og lysfobi hos veterinær, kan det gjøre situasjonen mye verre, forteller Moseng.

Feil medisinering kan nemlig føre til at hunden ikke klarer å agere fysisk på frykten. Den vil fremstå som helt rolig, men er egentlig like redd og uten mulighet til å gjøre noe for å føle seg tryggere.

Forhåndsregler

Har du en hund som er ekstremt engstelig, er det beste å ta den helt vekk fra situasjonen. Reis gjerne på hytta på fjellet eller et annet sted med lite fyrverkeri. Har man ikke mulighet til å reise bort, kan man ta hunden bort fra det verste spetakkelet.

– Ta den vekk fra stua hvis det er masse vinduer og dører. Legg den på et rom med lite lys som kommer inn, trekk for gardinene og sett på rytmisk musikk, sier Moseng.

Men hva skal man gjøre om man har en valp som skal gjennom sin første nyttårsfeiring, og man ikke vet hvordan den vil reagere?

– Ta forhåndsregler. Det beste er å la valpen være sammen med en trygg hund som ikke bryr seg. Det vil smitte over på flokken, sier Moseng.

Og hva du enn gjør, ikke la dyret være alene når klokka bikker midnatt, det kan oppleves som svært traumatiserende.

– Ikke la dyra være alene hjemme, og ikke gå ut når det smeller som verst. Å bli forlatt av flokken når det virkelig trår til er det verste dyret kan oppleve. Det er en feil som veldig mange gjør.