GÅR FRI: Kristina Smigun med gullet hun tok på 10 kilometer klassisk, foran Marit Bjørgen og Hilde Gjermundshaug Pedersen.
GÅR FRI: Kristina Smigun med gullet hun tok på 10 kilometer klassisk, foran Marit Bjørgen og Hilde Gjermundshaug Pedersen. Foto: Poppe, Cornelius

Mystisk dopingsak virker å være over: Smigun-Vähi beholder Torino-gullene

IOC bekrefter: Ingen dopingsaker etter retesting av prøvene fra OL i 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristina Smigun-Vähi virker å være frikjent for alle dopingmistanker mot henne i forbindelse med Torino-OL fra 2006.

I en pressemelding på Den internasjonale olympiske komitéens nettsider skriver IOC at alle prøver fra lekene er analysert på nytt, og at det ikke har resultert i noen positive saker.

De presiserer videre at det er ingen pågående prosesser, og at reanalyseringen av prøvene er definitivt ferdig.

I november 2013 bekreftet Den estiske olympiske komitéen (EOK) til TV 2 at de hadde fått varsel om at retestingen av Smigun hadde gitt en positiv prøve.

TV 2 fikk bekreftet om at det dreide seg om både a- og b-prøve.

Så sent som i fjor høst kom saken opp til en høring i idrettens voldgiftsrett (CAS). Siden har det vært radiostillhet fra alle parter.

Juridiske komplikasjoner

TV 2 har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med partene for å høre utviklingen, uten å ha fått noe svar.

Trolig har Smigun-Vähi og hennes a-lag av advokater vunnet frem med sine innvendinger, de være seg av teknikalsk art eller annet.

Saken har tydeligvis vært svært komplisert juridisk.

– Vi kan garantere at resultatene av retestingen i Torino-OL blir offentliggjort så fort «legal complications» ved saken er håndtert, sa IOCs kommunikasjonsdirektør Mark Adams til TV 2 under OL i Rio.

IOC har prøvd å legge lokk på det hele, og Gerhard Heiberg fortalte at han hadde fått munnkurv.

CAS har på sin side påpekt at de ikke kan uttale seg om saken i det hele tatt eksisterer, eller om statusen på saken.

– I samsvar med konfidensialitets-reglene kan CAS verken bekrefte, benekte eller kommentere den påståtte eksistensen av denne saken, eller statusen på den, har vært deres offisielle kommentar.

Kunne gitt norske medaljer

Nesten 500 prøver fra Torino-OL ble testet på nytt i 2013. Resultatene skulle opprinnelig bli publisert etter lekene i Sotsji, men inntil nå har det ikke vært et ord om dem.

Normalt sett ville positive dopingprøver føre til en diskvalifikasjon.

Smigun-Vähi vant både 15 kilometer dobbel jaktstart og 10 kilometer klassisk. Hadde hun blitt disket ville det gitt et ekstra OL-gull til Marit Bjørgen, sølv til Hilde Gjermundshaug Pedersen, og to bronser til Kristin Størmer Steira som ble nummer fire på begge øvelsene.

Angrepet av konkurrent

Tsjekkiske Katerina Neumannova, som tok sølvet på den doble jaktstarten, angrep Smigun-Vähi i forbindelse med saken.

Neumannova sa blant annet at «jeg trodde aldri på folk som Smigun-Vähi. Jeg måtte selvsagt fokusere på meg selv, og ikke hva de andre gjorde, men Smigun-Vähi og en del av de andre utøverne... Jeg kunne ikke tro på det».

Det slo Smigun tilbake mot, gjennom ektemannen Thor-Kristjan Vähi.

– Kristina har stor respekt for Neumannova. De har konkurrert mot hverandre siden de var unge, og konkurransen mellom de var alltid tøff. Alt Kristina har oppnådd i karrieren har blitt oppnådd gjennom ærlig idrett. Det var også tilfellet i Torino hvor Kristina vant foran Neumannova på ærlig vis, skrev han.