«Piateed» har fått nok:

Slik vil komikeren unngå drikkepress på byen

Komiker Maria Stavang (22) er «dritt lei» av drikkepresset hun opplever på fest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desember er en tid med mye fest, moro og for mange inkluderer det også alkohol.

Velger man imidlertid å holde seg unna alkoholen, kan man risikere å bli nedrent av spørsmål om hvorfor, og bli presset til å «i det minste ta ett glass».

Komiker Maria Stavang (22), bedre kjent som «Piateed» i sosiale medier, reagerer sterkt på drikkepresset.

Da Stavang måtte gå ned i vekt på grunn av en operasjon for en tid siden, bestemte hun seg for ikke drikke alkohol på fest. 22-åringen forteller at det ikke var et særlig vanskelig valg.

– Jeg er veldig glad i å gå ut og drikke, men jeg er også veldig glad i å gå ut – og ikke drikke. Jeg forandrer meg ikke så veldig når jeg er påvirket av alkohol, sier hun.

Komikeren opplevde derimot at dem rundt henne hadde problemer med at hun valgte å ikke drikke.

– Jeg greide bare å være avholds i omtrent en måned, for jeg har aldri opplevd så mye press på alkohol som jeg gjorde denne måneden, sier hun.

Se hele innslaget i videovinduet øverst i saken.

Løy om antibiotika

Den manglende ølen i hånda gikk ikke ubemerket hen blant de andre festdeltakerne.

– Det var så mange som skulle grave og spørre om hvorfor jeg ikke drakk. Så følte man seg gjerne litt utilpass dersom man ikke drakk i sosiale settinger der alle andre gjorde det. Sånn synes jeg ikke at det skal være, sier komikeren.

For å slippe å skulle forklare seg om den private årsaken til at hun ikke drakk, tydde hun til hvite løgner om at hun gikk på en antibiotikakur.

– Grunnen til at jeg kom på disse unnskyldningene var fordi jeg ikke gadd å diskutere med folk lenger.

Hun forteller at dersom hun er edru på fest kan hun stå og diskutere med andre i ti minutter, der de argumenterer for hvorfor hun bør ta seg en øl.

– Om man ikke har en unnskyldning og sier rett ut at man ikke orker å drikke i kveld, da skal folk diskutere, forteller Stavang i videoen «Ta deg en øl!».

Etter at hun publiserte snutten i begynnelsen av oktober, har hun fått stor respons av andre som kjenner seg igjen. Den er også blitt delt over 350 ganger.

I dag hender det fremdeles at Stavang går ut på byen edru, til tross for drikkepresset hun opplever. Bergenseren mener at andre ikke burde grave og spørre om hvorfor noen velger å ikke drikke.

– Det er på en måte en ting som er normalisert å spørre om. Jeg hadde ikke sagt til deg: «Jammen ta et skudd heroin, da. Bare ett». Alkohol er jo også er rusmiddel, og noen vil ha et ambivalent forhold det, forteller hun engasjert.

Falsk gravidmage

Stavang er ikke alene om å føle på drikkepresset. Rådgiver i Blå Kors, Hanne Backe-Hansen, forteller at dette er et vanlig problem. Derfor har de fått laget noe som gjør at ingen vil grave i grunnen til at man ikke drikker.

Til jul ønsker jeg meg snille barn. Og det får jeg, har to inni magen.

Et innlegg delt av Maria Stavang (@piateed)

– Vi har fått laget flere silikon-gravide mager, som vi låner bort. Denne gjør det litt lettere for deg å ta en alkoholfri kveld på byen, uten å bli plaget av masse ubehagelige spørsmål, sier hun.

Det er ingen som har lånt magen enda, opplyser Backe-Hansen.

– Det er jo satt litt på spissen for å vise hvor absurd det er at man må forsvare seg hele tiden dersom man bare ikke har lyst til å drikke, forklarer hun.

– Ikke slemme mennesker

Backe-Hansen understreker at de som graver og maser om at man skal ta seg et glass, ikke nødvendigvis har vonde hensikter.

– De fleste forbinder alkohol med noe positivt. Som en feiring, eller at de skal slappe av. Det er ofte mange positive følelser involvert, for de aller fleste, sier hun.

– Drikkepress er ikke noe slemme mennesker som vil deg vondt, men det er bare dine beste venner som vil deg godt og vil at dere skal kose dere sammen, sier hun.